IMA I JEDNA ZEMLJA U SUSJEDSTVU U Luksemburgu je najveći broj luksuznih auta u odnosu na broj stanovnika

Porsche automobili
Hercegovina.info

Luksemburg ima najveći broj luksuznih automobila u odnosu na broj stanovnika, a kada ne bi imao nikakve druge izdatke, Luksemburžanin sa prosječnom plaćom bi sebi takav automobil mogao priuštiti za 3,2 godine.

U Luksemburgu u prosjeku jedan od 13 stanovnika vozi automobil koji po cijeni spada u kategoriju vozila BMW X7, Porsche 911 Turbo S ili Tesla model S, objavio je britanski portal za poređenje osiguranja i financijskih usluga Confused.com.

Time je Luksemburg uvjerljivo ostavio za sobom Belgiju i Njemačku, gdje jedan luksuzni automobil dolazi na 31, odnosno 32 stanovnika. U Švicarskoj su to 34 stanovnika, a Norveškoj 36.

Francuska je daleko slabije plasirana na ljestvici, na 22. mjestu, sa jednim takvim vozilom na čak 110 stanovnika, a odmah iza nje je Slovenija, sa 111 stanovnika. Studija je napravljena na osnovu podataka u prodaji skupocjenih vozila u 59 zemalja između 2017. i 2020.

Porsche automobili

Uključena je bila i Srbija, gdje jedno takvo vozilo postoji na 884 stanovnika i koja je na 48. mjestu, između Turske i Libana. U Luksemburgu, koji ima oko 626.000 stanovnika, između 2017. i 2020. godine su, prema podacima portala, prodata 48.584 luksuzna automobila.

Luksemburg ipak nije prvi po tome koliko brzo građanin sa prosječnom plaćom, pod uvjetom da ništa ne troši, može uštediti za skupi brend automobila, prenosi Euractiv.

Na vrhu ljestvice su Australijanci, kojima su potrebne 2,5 godine. Prosječna godišnja plaća u Australiji je, kako se navodi, nešto više od 32.000 funti, što je 39.73% tamošnje cijene luksuznog automobila.

Iza Australije na vrhu ljestvice su Danska i Švicarska. Luksemburg je u tom poređenju tek osmi, ali treba imati u vidu i da su automobili u toj zemlji znatno skuplji nego u Australiji.

Sa druge strane na dnu ljestvice su Vijetnam, Tajland i Kolumbija, gdje prosječna godišnja plaća ne iznosti ni 1% cijene luksuznug automobila.