I muževi žrtve nasilja u obitelji, češće verbalnog

I muževi žrtve nasilja u obitelji, češće verbalnog
Psihičke posljedice

Žene koje maltretiraju u nedostatku fizičke snage pribjegavaju jačini svoga jezika i time vrše maltretiranje supružnika. O ovoj vrsti nasilja u svojoj obitelji muškarci najčešće šute i rijetko će neki pristati na to da prijavi slučaj zlostavljanja. Boje se ismijavanja okoline, a i više od toga im smeta to što im nitko, vjerojatno, neće vjerovati. Poseban je problem što žene u takvim slučajevima često i zajedničku djecu okrenu protiv svoga supružnika. Iako je nasilje nad ženama mnogo veći problem, raste broj zlostavljanih muškaraca, i to uglavnom na psihički način, a istraživači smatraju da se to ne smije zanemariti. Muškarci koje zlostavljaju njihove partnerice mogu pretrpjeti značajne psihičke traume, kao što su PTSP, depresija i suicidalne misli, pokazuju istraživanja.

Žene itekako znaju maltretirati svoje "jače" polovine, no najčešće ne pesnicama već jezikom.

Rijetka svjedočenja

Vrlo je teško naći muškarca jačeg od predrasuda te spremnog na javno svjedočenje o psihičkom zlostavljanju koje je pretrpio ili još uvijek trpi od partnerice. Muškarci redom odbijaju javno izaći sa svojom pričom, očito se srameći podsmijeha sredine. Ipak, poneki anonimno progovori. - Prigovarala mi je svakodnevno, i da sam nesposoban postaviti se u životu, odbiti ljude koji me gnjave, da su mi majka, otac i brat bitniji od nje u životu, da me, osim sporta, ništa u životu ne zanima. Ništa joj nije odgovaralo - ni način na koji jedem, ni način na koji se odijevam ni kako provodim slobodno vrijeme..., omalovažavanja su bila neizdrživa. Svaki je povratak s posla bio noćna mora, nova "runda" sukoba za koje sam imao sve manje i manje strpljenja. Nisam više mogao gledati kako okreće djecu protiv mene, kako samo vreba priliku da me osramoti, pogotovo pred mojim prijateljima i obitelji - ispovijest je muškarca o razlozima zbog kojih mu je propao brak.

Psiholog Aleksandar Milić ranije je kazao kako postoje žene koje zbog patološke ljubomore zlostavljaju muškarce.

"Zabranjuju im izlaske, piti kavu s prijateljima i negdje se zadržavati. Žene im često uzimaju novac i bankovne kartice. To sve rade iz ljubomore i kako bi spriječili njihovu odsutnost. Kada iscrpe sve mogućnosti, okreću se drugim mogućnostima, a to može biti i ubojstvo", istaknuo je Milić.

Sve je više žena koje emotivno, ali i fizički, zlostavljaju svoje muževe koji, zbog osjećaja stida, oklijevaju prijaviti maltretiranje. Istraživanja pokazuju kako su žene u 90 posto slučajeva žrtve nasilja. Ipak, obiteljsko nasilje nad muškarcima nije mit. Sve češća je pojava, ali zbog osude okoline, sramota ih je prijaviti zbog čega još nemamo pravu sliku stanju. I oni koji prijave naselji i to dospije u javnost izvrgnuti su izrugivanjima i podsmijehu, što svakako ne ohrabruje ostale žrtve da prijave svoje zlostavljačice.