Hurem i Sulejman odlaze u smrt

Sulejman veličanstveni, serija, grijesi, Sulejman veličanstveni, laži, obmane, Sulejman veličanstveni, Nikola Šubić Zrinski, Sulejman veličanstveni, Hurem, posljednja sezona serije, turske serije, Hrvatska zemlja, kraj, Sulejman veličanstveni
Nastavak će obilježiti ljubav, suze, bol, spletke, tajne, kazne, ali i nova glumica Vahide Gordum, koja umjesto lijepe Merjem Uzerli (Meryem) tumači lik Hurem.

Stroga majka

Gordum je poznata i po ulozi majke glavne junakinje serije "Djevojka imena Feriha".

Upravo njena uloga učinit će zanimljivijom novu sezonu turskog hita. Naime, Hurem se nakon višegodišnjeg odsustva vraća u Topkapi palaču. Sada je zrelija i strožija. Majka je odraslih sinova, pretendenata na prijestolje i kćeri na čiji se ugled posebno mora paziti. Njen povratak posebno će razveseliti Sulejmana, kojeg tumači Ergenc. Ne skriva da je sretan što je vidi živu i zdravu, ali bit će mu teško otkriti joj šta se sve dogodilo dok je nije bilo.

Ovo se posebno odnosi na iznenadnu Mehmetovu smrt za koju će Hurem okriviti Mahidevran, kao i za sve ostalo što se u palači dešavalo.

Hurem je ponosna na svoju kćer Mihrimah (Pelin Karahan) jer je otjerala sultaniju Šah s dvora. Njen bijes i želju za osvetom zasjenit će loš odnos sada već odraslih sinova Selima i Bajazida, koji se svakodnevno dokazuju kao odlični ratnici, sposobni preuzeti prijestolje. Međutim, umjesto da se za tron bore s polubratom Mustafom, odnos između Selima i Bajazida pokvarit će ljubomora i zavist.

Bijes i želja

Kako stari, Sulejman se sve više pribojava Mustafine pobune i preuzimanja prijestolja silom pa se tijekom jednog pohoda odluči sam riješiti tog straha natjeravši osobne čuvare da ga pogube. Odlaskom gospe Afife Hurem postaje vladarica harema u koji prima nove robinje, među kojima je i Nurbanu, kćerka venecijanskog plemića koja će vrlo brzo postati Huremina saveznica i supruga princa Selima te majka njegove djece.

Na dvor dolazi i četvrta sultanova sestra Fatma, a gledatelji će imati priliku upoznati i Mihrunisu, kćerku kapetana osmanske mornarice Barbarose, koja će osvojiti srce princa Mustafe. U nastavku Rustem-paša postaje veliki vezir, Mehmed-paša Sokolović dolazi u Divan, dešava se i borba kod Sigeta, Huremina i Sulejmanova smrt te konačni obračun prinčeva za prijestolje.

Četvrta sezona prikazat će posljednje dane života Sulejmana Veličanstvenog, ali će se, ipak, završiti onako kako je zamislila scenaristica Meral Okay.

Počašćena ulogom

Iako su simpatizeri Meryem Uzerli s negodovanjem reagirali na vijest o njenom napuštanju serije, producenti su ostali istrajni u svojim namjerama. Vahide Gordum je naglasila da je počašćena novim angažmanom.