Kraj turskih serija na hrvatskim televizijama

Kraj turskih serija na hrvatskim televizijama
Kroz nju su prodefilirale horde glumaca kojima je angažman u seriji zajamčio slavu, a to je ujedno bila i posljednja turska sapunica na domaćim ekranima koja je koliko-toliko ponudila nešto drukčiju radnju od uobičajenih ljubavnih žalopojki, zabranjenih ljubavi i krutih turskih običaja. Zasad u programu RTL-a nema najava novih orijentalnih sapunica, a kako je baš ta televizija na velika vrata uvela turske serije na hrvatsko područje, odlučila je napraviti stanku od tog sadržaja, pa se s pravom postavlja pitanje je li u Lijepoj Našoj odzvonilo turskim sapunicama.
Nepodnošljivo ponavljanje

S druge strane, ne trebate biti poseban zaljubljenik u sapunice da biste zaključili kakoturkomanija polako jenjava. Slaže se s tim i producent Nebojša Taraba, vrsni poznavatelj televizijskih sadržaja.

- U lipnju 2010. već sam najavio da će zavladati era sapunica, a samo dva mjeseca poslije pojavila se popularna Šeherezada. To je posebno pogodilo javni servis, počeli su padati rejtinzi HTV-u - kaže Taraba pa objašnjava zašto sada pada popularnost tog sadržaja:

- Ljudi su u udarnom terminu konstantno gledali isto, bio je nepodnošljiv osjećaj ponavljanja, a kada stalno gledate isto, sasvim je normalno da interes gledatelja padne. Još je jedan veliki problem i to što su i "1001 noć", "Ezel" i "Sulejman" snimani kao visokoproducirane dramske serije koje smo mi pretvorili u sapunice. Kod Turaka epizoda traje 90 minuta, a naše su ih TV kuće kratile i puštale svaki dan. Upravo zasićenost sadržajem Taraba smatra ključnim za pad popularnosti turskih sapunica, iako napominje kako je siguran da će se i dalje kupovati jeftinije serije samo što će se sada sve rjeđe prikazivati u udarnom terminu. U prilog ovoj tezi ide i serija "Časni ljudi" koju Nova TV emitira u popodnevnom terminu.

Turkomanija je u Hrvatskoj zavladala kada je RTL televizija pred kraj kolovoza 2010. počela prikazivati "1001 noć". Malo tko je vjerovao da će ljubavne zavrzlame likova čiji jezik ne razumijemo, a čak im i imena teško pamtimo, moći bilježiti takve rekorde gledanosti. Aviokompanije mahnito su počele nuditi letove za Istanbul jer su baš svi htjeli vidjeti grad ljubavi Šeherezade i Onura. RTL televizija zadovoljno je trljala ruke, a nakon te sapunice jackpot je osvojila i s "Ezelom", zatim i sa "Sulejmanom". Vrlo brzo u utakmicu se uključila i Nova TV. Prikazivali su "Strasti Orijenta" pa "Asi", "Izgubljenu čast"... Rezultat je bio gotovo neviđen: gledatelji su cijelo popodne i večer sjedili pred ekranima. No kako svakoj euforiji dođe kraj, došao je i ovoj turskoj.

Snimajmo hrvatsko

Taraba kaže da i dalje Turska i Meksiko ostaju vodeće "sapuničarske" velesile te da ne može predvidjeti tko bi im uskoro mogao parirati. Tvrdi da današnji gledatelji ipak sve više cijene kvalitetu.

- Kvalitetna priča i žanrovsko šarenilo zamijenit će sapunice. Već sad imamo odlične britanske kriminalističke i danske serije... Možda nisu najgledaniji sadržaj, ali imaju veliko globalno značenje - kaže Taraba.

Kako bilo, prizori s Bospora polako odlaze u prošlost, a hrvatske nacionalne televizije sve se više okreću domaćim produkcijama koje ove jeseni jednostavno bukte.

Večernji list