FILMSKA PRIČA Mornar i njegov pas spašeni nakon što su dva mjeseca plutali Tihim oceanom

bella,Pas,more
Daily mail

Australski mornar i njegov pas dva su mjeseca plutali na katamaranu u Tihom oceanu, jedući sirovu ribu i pijući kišnicu, prije nego što ih je spasio meksički tunolovac, javljaju australski mediji.

Tim Shaddock (51) i njegov pas Bella isplovili su iz La Paza u Meksiku u travnju i planirali putovati oko 6000 km prije nego što bace sidro u Francuskoj Polineziji.

Imao samo opremu za pecanje

No nevrijeme i nemirno more brzo je oštetilo brod i pokvarilo elektroničku opremu.Shaddock, mršavog lica zaraslog u bradu i vidno umoran od ove avanture, rekao je da je preživio jedući samo morske plodove.

Sadržaj se učitava...

“Imam samo opremu za pecanje”, izjavio je za australski TV kanal 9News.

“Samo mi treba odmor i dobra hrana jer sam dugo bio sam na moru”.

Tim i Bella uskoro bi trebali biti vraćeni u Meksiko.


Promjena izgleda

U medijima su se brzo pojavile Shaddockove fotografije prije i poslije spašavanja, a njegova zarasla brada mnoge je podsjetila na Chucka Nolana, lika kojeg je utjelovio Tom Hanks u filmu “Castaway”.


Osim brade i vidljivog mršavljenja, ovo nije bila jedina tjelesna transformacija australskog mornara jer je veći broj kilograma izgubio nakon dijagnoze četvrtog stupnja raka crijeva.


Inače informatički stručnjak, Shaddock je devedesetih težio 120 kilograma prije nego mu je dijagnosticiran rak. Tvrdi da mu je prehrana pomogla smanjiti stanice raka te da mu je spasila život, a  temeljila se na sirovim namirnicama.

Te su mu izjave tada donijele određenu količinu slave, dok je tvrdio da mu je sirova dijeta izliječila rak, ali iako su mnogi dovodili u pitanje istinitost tvrdnje, uključujući i brojne zdravstvene stručnjake, Shaddock je ostao pri svojoj teoriji.

"Prije mnogo godina sam imao rak crijeva od čega sam sada izliječen”, kazao je ribarima koji su ga ukrcali.

Na snimci spašavanja, Bella je veselo mahala repom.

Objašnjava da, iako je bila sreća što im je padala kiša pa su mogli napraviti zalihe pitke vode, mornarova vještina stvaranja hlada tijekom dana od sunca i racionalizacija hrane, bila je ključna za preživljavanje.

“Ljudi moraju shvatiti koliko je malen brod, a koliko je prostran Pacifik. Šanse da pronađete nekoga usred tolikog prostranstva su vrlo malene”, kaže Tipton.

Dodaje da je društvo koje mu je radila Bella, uvelike pomoglo da izbjegne osjećaj potpune izolacije, kazavši da je nevjerojatno težak osjećaj biti sam, u kompletnoj izolaciji usred mora, pogotovo navečer, piše Daily Mail.