Facebook pratio korisnike i nakon odjave. Sada kompanija mora platiti 90 milijuna dolara

Dolari
Ilustracija

'Meta' će morati platiti 90 milijuna dolara jer je izgubila spor – optuženi su da su pratili korisnike čak i kada se odjave. 'Meta' je izgubila poslije tužbe i pristala je isplatiti 90 milijuna dolara zbog tužbe u kojoj se tvrdi da je kompanija pratila korisnike čak i kad se odjave.

U tužbi se navodi da je gigant prekršio smjernice o privatnosti tako što je pratio posjete svojih korisnika na vanjskim web-stranicama koje su sadržale Facebook ikonu 'sviđa mi se'.

Ikona 'sviđa mi se' koja se koristi kao dodatak na drugim stranicama može pratiti aktivnosti korisnika izvan platforme čak i ako nisu imali interakciju sa ikonom, prenosi B92. Ovo je bilo moguće uz pomoć 'kolačića'.

Kao dio nagodbe, koju još uvijek mora odobriti sudac, 'Meta' je pristala obrisati sve podatke koje je 'slučajno' prikupljala tijekom 2010. i 2011. godine. Kompanija će također isplatiti 90 milijuna dolara korisnicima koji su podnijeli tužbu, nakon što se odbiju odvjetnički honorari.

Sporazum je postignut u ponedjeljak u kalifornijskom sudu i, ako ga sudac odobri, obustavit će jednu od niza tužbi u kojima se 'Meta' optužuje da izrabljuje privatnost svojih korisnika, prenosi Daily Mail. Nagodba je objavljena u utorak i predstavlja jednu od najvećih isplata u povijesti kompanije.

Kompanija je negirala optužbe, ali je riješila da izbjegne dodatne troškove i rizike suđenja, navodi se u dokumentu o poravnanju.

"Postizanje nagodbe je u najboljem interesu naše zajednice i naših akcionara i drago nam je što konačno možemo prevazići ovo pitanje", istaknuo je tim povodom glasnogovornk 'Mete' Drew Pusateri za AFP.

Vijest o nagodbi je stigla nakon što je Zuckerberg unaprijedio bivšeg zamjenika britanskog premijera Nicka Claira. On je dobio novu funkciju predsjednika globalnih poslova u 'Meti'. To ga stavlja na isti nivo sa osnivačem kompanije.