Europa u kaosu zbog snijega, a u Poljskoj pronađena i četvrta žrtva

Stotine tisuće stanovnika centralne Europe ostalo je bez struje i grijanja. Tri osobe, među kojima je i pastir, nasmrt su se smrznuli u planinama na jugu Poljske dok je još jedan muškarac poginuo kada je njegov automobil, zbog teških uvjeta na cesti, izletio sa ceste na sjeveru države, pišu svjetski mediji.

Na sjeveroistoku Češke, ceste i željezničke pruge su blokirane zbog srušenih stabala. U toj  je zemlji posljednjih dana puhao jak vjetar, a visina snijega je u planinama oko 50 centimetara. Meteorolozi izjavljuju kako snijeg nije neuobičajen u ovo doba godine, no ove količine bijelog pokrivača su ipak neobične.

U austrijskim Alpama je u protekla dva dana napadalo i do 90 centimetara snijega. Time su zadovoljni vlasnici skijališta koji su mogli rekordno rano otvoriti sezonu zimskih radosti. Mnogo problema u centralnoj Europi ima sa napajanjem električnom energijom. Češka elektroenergetska kompanija CEZ power group objavila je krizno stanje u osam okruga zbog toga što su žice za provođenje električne energije u prekidu te su poslali stotine radnika kako bi ih popravili.

Kvar u toplani ostavio je više od 40 tisuća stanovnika Jabloneca i Nisoua bez grijanja, a gradonačelnici razmišljaju o zatvaranju škola. Snijeg je pao i na planinama u istočnoj Njemačkoj gdje su se temperature spustile na minus osam stupnjeva Celzijusa.

index