VIDEO  Emisija koja je (nenamjerno) nasmijala regiju, znanstvenik tvrdi da Srbi polažu prava na Sjeveni pol

sjeverni pol
kurir

Arktička regija sve više postaje epicentar interesa, kako zbog bogatih prirodnih resursa tako i zbog rastućih geopolitičkih napetosti među zemljama koje pretendiraju na dio ovog područja. Do sada je postojalo Arktičko vijeće koje je bilo jedina platforma za suradnju i dogovore zemalja kojima pripada Sjeverni pol. Njegove članice su Kanada, Danska, uključujući Grenland i Farske otoke, Norveška, a pravo na Arktik polažu i Norveška, Sjedinjene Američke Države i Ruska federacija.

Nebojša Obrknežev gostujući u jutarnjem programu "Redakcija", bacio je novo svjetlo na ključna pitanja o Sjevernom polu i pravima na njega.

"Plin se tamo nalazi u plinskim hidratima. Plinski hidrati su zapravo led, kada uzmete tu kocku leda, bukvalno je upalite, i ona gori. Ali taj led se ne topi. Dakle, to je suština da su molekule metana smještene u molekulama vode. I kada to u potpunosti izgori, vi dobijete malu količinu vode. E, doslovno, cijela ta površina jeste zapravo oplemenjena s tim plinskim hidratima - pojasnio je.

sjeverni pol

Prije nego što je odgovorio na pitanje o reakcijama Zapada na suradnju između Kine i Rusije u okviru Sjevernog pola, Obrknežev je podijelio intrigantnu informaciju koju je pronašao u vezi sa Svalbardom, otokom koji se nalazi na Arktiku.

Kako tvrdi, 1925. godine, tadašnja vlada Nikole Pašića potpisala je ugovor o eksploataciji uglja na ovom otoku.

"Dakle, kolega Aleksandar Gajić, koji se često pojavljuje u vašim emisijama, pronašao je u biblioteci u Washingtonu određeni dokument gdje je 1925. godine vlada Nikole Pašića potpisala ugovor o eksploataciji ugljena na otoku Svalbard. Ovaj ugovor otkriva da se Arktik ne svodi samo na naftu i plin, već da su prisutni i drugi dragocjeni resursi poput srebra, zlata, platine, uranija i titanija.

Ova zanimljivost otvara niz pitanja o potencijalnom ekonomskom značaju Arktika u budućnosti.

Obrknežev je također istakao procjene koje ukazuju na to da se na sjevernom polu nalazi oko 20 posto ukupnih svjetskih rezervi nafte.

"To bi značilo da ovo područje posjeduje resurse koji čine više od 110 posto svih osnovnih rezervi nafte u Ruskoj Federaciji, i nevjerojatnih 340 posto ukupnih rezervi u Sjedinjenim Američkim Državama", istakao je.

S obzirom na godišnju proizvodnju nafte u Ruskoj Federaciji koja se mjeri u stotinama milijuna tona, Arktik postaje ključno područje ekonomske eksploatacije. Ova regija, mada nije u potpunosti istražena, predstavlja potencijalnu osnovu za budući ekonomski razvoj.

Sa kontroverzama i političkim napetostima koje prate pravo na Arktik, nesumnjivo ćemo svjedočiti sve većem značaju ove regije u narednim godinama.

Kako se geopolitičke snage bore za svoje mjesto pod suncem na Sjevernom polu, globalna zajednica pažljivo prati svaki korak i svaki potencijalni sukob koji može oblikovati budućnost ovog ključnog geopolitičkog igrališta.