FOTO  DŽENAD DŽINO Fotograf iz Jablanice kojeg je zamijetio i National Geographic

Dženad Džino
Dženad Džino

Rođeni Jablaničanin, Dženad Džino je čovjek raznih interesa i hobija, on je planinar, bivši nogometaš, ribolovac, lovac, ali prvenstveno ga prepoznaju njegovim fotografskim postignućima. Postao je prepoznatljiv u bosanskohercegovačkom društvu, ali i u regiji po fotografijama kojima prezentira prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.

Razgovarala: Maja Ljubić/Hercegovina info

On živi i radi u Jablanici sa svojom suprugom, sinom i kćerkom. Dženanov rad obilježen je brojnim nagradama koje krase njegove vitrine, a za hercegovina.info je rekao kako je zaista ponosan na tu činjenicu te kako mu je to poticaj za daljnji rad.

Njegov rad zapazio je i svjetski časopis National Geographic koji je njegovu fotografiju dvorca Chateau de chalon na Lemanskom jezeru u Švicarskoj otkupio autorska prava te je objavljena u časopisu National Geographic za tržište Španjolske.

Njegov fotografski put, kako kaže na početku razgovora za portal hercegovina.info je konstantan i zapažen od samog početka, primjetan od medija i ljudi koji se razumiju u fotografiju.

Kako i kada ste se počeli baviti fotografijom?

Pa fotografija je stigla usputno kao "posljedica" planinarenja i doživljavanja planine kao nečega što je mistično i sveto. Želio sam ljudima prenijeti te trenutke, pejzaže i sve ono što planinu čini jedinstvenom, a planinarenje najljepšim hobijem na svijetu. Tako da je fotografija najbolji mogući način da se prenesu doživljaji sa planinarskih tura. Fotografijom sam se ozbiljnije počeo baviti zadnjih šest ili sedam godina.

Dženad Džino

Jeste li samouki ili ste imali mentora u početcima?

Iskreno nisam imao nikakvog mentora, sve što me zanimalo našao sam na internet, jer danas je sve dostupno svima. Dovoljno je samo da ste zainteresirani i sve se može naći. Mislim da je dovoljno da nešto zavolite i uz konstantno učenje možete napraviti zapažen rezultat jer ljubav prema onom što radite je pokretač uspjeha.

Imate li uzore u svijetu fotografije?

Pa iskreno i ne baš. Određene fotografe pratim, ali uzora nemam. Moje mišljenje je da uzori od nas prave kopije, a uvijek je bolje biti loš original nego dobra kopija. Trudim se biti svoj, biti ono što jesam, imati svoj prepoznatljiv stil u fotografiji i to mi za sada ide odlično. Nisam opterećen nekim svjetskim trendovima u svijetu fotografije, nemam neke visoke ciljeve i velike planove. Puštam da sve ide svojim tijekom i dan za danom.

Kako biste opisali svoj stil?

Pa trudim se biti drugačiji, trudim se iz svakog motiva koji fotografiram istaknuti najbitnije i najvažnije ili otkriti kut koji do sada nije viđen, neke specifičnosti. Neću da kroz moj rad primjećuju rad nekog drugog fotografa već upravo različitost od drugih. Mišljenja sam da je kopiranje drugih izdaja samog sebe pa se tako i ponašam.

Koju opremu koristite?

Moja oprema od početka je Nikon. Trenutno imam dva fx tijela to su Nikon D610 i Nikon D810 s paletom najboljih objektiva iz Nikonovog programa.

Dženad Džino

Možete li izdvojiti najdražu fotografiju ili nekoliko njih?

Pa ima dosta fotografija koje su mi zaista drage. Teško je to izdvajati jer svaka nosi određene uspomene i drage trenutke. Ali evo, ako baš moram onda bih izdvojio tri. Prva je Dvorac na Lemanskom jezeru, njen uspjeh je otkupljivanje i objavljivanje u časopisu National Geographic za tržište Španjolske i to zaista smatram jednim velikim uspjehom, druga fotografija je fotografija "Hajdučka vrata u svitanje" Nagrađivana više puta, bila je fotografija godine 2018. godine na natjecanju u BiH. Također fotografija "Prenj u ogledalu" nagrađivana na više natjecanja i na fotonatjecanju "fotografija godine u BiH 2017” odnijela je prvo mjesto.

Što biste poručili mladima koji se žele baviti fotografijom, što je najbitnije za početnika?

Uvijek kažem da je uspjeh zajamčen samo ako volite to što radite pa tako i osnovni preduvjet za bavljenje fotografijom je da ulazite iz ljubavi, a ne iz očekivanja neke koristi od nje. Fotografija je nešto što se uči godinama, svakodnevno se stječu nova znanja i morate biti zaista jako zainteresirani, uporni i vrijedni da bi došao rezultat. Skupa oprema nije presudan faktor, danas se i mobitelom mogu napraviti solidne fotografije.

Možete reći nešto više o videima koje objavljujete na svom YouTube kanalu?

Video je postao moja druga velika ljubav. Dugo vremena sam se opirao tome, nisam želio ulaziti u video produkciju, ali nisam uspio oduprijeti se. Bojao sam se da se ne bih pogubio u svemu tome ali evo, hvala Bogu i video uradci koje objavljujem oduševljavaju brojne pratitelje na mom YouTube kanalu i mojim stranicama na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu. Radim kratka videa, motivi su pretežno planine i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, uskoro će tu biti i motivi iz regije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Imate li u planu iduću lokaciju koju želite zabilježiti kroz objektiv?

Kod mene je prognoza vremena na mobitelu najkorištenija aplikacija. Čim ugrabim lijepo vrijeme ja potražim novu lokaciju za fotografiranje i snimanje videa. Moguće da bi jedna od sljedećih fotografskih destinacija mogao biti Volujak, planina koju u BiH još nisam pohodio.