Dokumentarac utjecao na smanjenje korisnika Facebooka i Instagrama

Mladi i mobiteli
Ilustracija

Jedan od dokumentaraca koji je u posljednje vrijeme digao puno prašine jest 'Social Dilemma'. Objavljen je prošli mjesec na Netflixu, a u njemu su bivši zaposlenici tehnoloških kompanija koji su sudjelovali u razvoju društvenih mreža otvoreno i vrlo kritički progovorili o opasnosti koje one predstavljaju za sve, a pogotovo za mlade, prenosi dnevnik.hr.

Iako to, naravno, nije nikakva novost, u 'Social Dilemmi' prikazan je način na koji Facebook pokušava konstantno zadržati pažnju korisnika i bombardirati ih sadržajem koji je njima zanimljiv samo kako bi što više vremena proveli uz tu mrežu. Više vremena koje provode na Fejsu, znači i njihovu veću izloženost reklamama, što na kraju znači i veću zaradu kompanije. Također, na zanimljiv je način prikazan i način rada algoritma Facebooka koji korisnicima konstantno prikazuje informacije i članke prvenstveno oko stvari koje ih zanimaju čime se stvara ovisnost - pa čak i kada su to lažne vijesti i kada to utječe i na njihovo političko opredjeljenje.

Jedan od zaključaka koji nam daju ljudi koji su stvarali Facebook i algoritme namijenjene da zadržavaju pažnju korisnika i tjeraju ih da konstantno skrolaju ekranom za novim sadržajem jest da bi svi trebali biti svjesni ovisnosti o društvenim mrežama i brojnih negativnih utjecaja Fejsa, Instagrama i drugih mreža. Nakon što je dokumentarac objavljen, dio korisnika čak je počeo brisati profile na Fejsu i Instagramu, a iz Zuckerbergove kompanije cijelo su vrijeme šutjeli. Barem do ovog tjedna.

Oglasili se iz Facebooka

Na svojim stranicama objavili su dokument u kojem objašnjavaju u čemu su pogriješili autori 'Social Dilemme'. Smatraju kako dokumentarac nudi iskrivljen pogled na način kako društvene mreže rade, čime ih stvaraju nekom vrstom žrtvenih janjadi za teške i kompleksne društvene probleme. Algoritam koji koriste ne razlikuje se, napominju, od algoritama kakve koriste Uber, Amazon, aplikacije za spojeve, kao i sam Netflix te im je svima zajedničko povezivanje korisnika s njegovim interesima.

Jedna od stvari koja ipak nije jednaka na Facebooku i spomenutim platformama jest što one ne uče stvari poput političkih preferencija korisnika i pokazuju im samo sadržaj za koji smatraju da će se složiti s njim. Također, iz Zuckerbergove tvrtke kažu i kako njihov cilj nije razvoj opcija koje bi povećale vrijeme koje korisnici provode na njihovoj platformi te da je nakon promjena uvedenih 2018., vrijeme koje korisnici provode na toj mreži smanjeno za 50 milijuna sati dnevno. Ipak, kako naglašavaju na CNBC-u, prilikom svake konferencije za investitore, iz Facebooka naglašavaju kako je broj dnevno aktivnih korisnika u konstantnom porastu.

U objavi priznaju da su napravili pogreške u prošlosti, koje se pogotovo odnose na miješanje u izbore 2016., no naglašavaju kako su od tada poduzeli brojne korake kako se takve pogreške ne bi ponovile. Ideja da dopuštamo širenje lažnih vijesti na našoj platformi ili da nekako profitiramo od takvog sadržaja je pogrešna, stoji u objavi kompanije s kojom su odgovorili na optužbe 'Social Dilemme'.