DJEVOJKE SVE RADE U gradu curica nakon 12 godina rođen dječak

naknada, Livno, novorođenčad, porodiljna naknada, bebe, Poljska, grad žena, svjedočanstva, Grga
Ilustracija/Hercegovina.info

Poljsko mjesto Miejsce Odrzańskie nakon više od 10 godina za stanovnika je dobilo malog dječaka, a podatci kažu kako je ta pojava posljedica niskog nataliteta.

Poljsko mjesto Miejsce Odrzańskie dobilo je razlog za slavlje jer su stanovnici nakon gotovo 12 godina dobili dječaka za stanovnika. Beba Bartek, kako joj je ime, rođena je 2. svibnja.

To naselje dospjelo je na naslovnice prošle godine kada je gradska mlada vatrogasna ekipa, koju čine gotovo sve djevojke, otišla na regionalno natjecanje i dominirala na terenu. Izvješće New York Timesa objasnilo je kako tamošnje djevojke obavljaju mnoge poslove koje su tradicionalno vezane uz muškarce, one gase požare, ali i rade na dnevnicu, piše Aleteia, prenosi Nedjelja.ba.

Godinama su se stručnjaci borili da objasne zašto se u malom poljskom gradu rađaju samo ženske bebe. U intervjuu za medij TODAY dr. Megan Gray koja radi u Orlando Health Winnie Palmer bolnici za žene kazala je da je vjerojatnoća spola novorođenčeta 50%-50%. Osim toga, Rajmund Frischko, gradonačelnik mjesta, rekao je kako ga je jedan umirovljen liječnik savjetovao da promiče dijetu s velikom količinom kalcija kod svih majki koje žele dječaka.

Izviješće Craiga Anderskona iz Science Alert-a sugerira kako bi takva učestalost ženskih beba mogla biti posljedica niskog nataliteta u gradu. S oko 300 građana, Miejsce Odrzańskie ima samo jedno rođenje godišnje u posljednjem desetljeću. To bi jednostavno moglo značiti da bi se, ako bi se rađalo više djece, rodilo i više dječaka. On za usporedbu piše kako je u Glasgowu 2017. rođeno 6 852 bebe, a to je otprilike 19 beba dnevno. „Da je tu rođeno 12 djevojčica, malo je vjerojatno da bi to itko primijetio jer bi zapravo bilo rođeno i nekoliko dječaka istog dana, kao i dan prije i dan poslije toga“, rekao je.

Poljska kao cjelina, koja je još uvijek gorljivo katolička, posljednjih godina bilježi trend opadanja nataliteta. U 2017. zabilježeno je da je rođeno samo 1,39 beba po ženi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.