DJEČAK POPIO PREVIŠE VODE DOK SE IGRAO Pojavile mu se otekline oko mozga, liječnici reagirali

voda,dječak,intoksikacija

Dječak iz Južne Karoline prebačenje hitno u bolnicu nakon što je tijekom jednog posebno vrućeg dana u manje od sat vremena popio šest boca vode.

Ray Jordan (10) se igrao s prijateljima i zbog jedne posve uobičajene stvari umalo izgubio život.

Oko sat vremena nakon što je popio svu tu vodu, krenuli su zastrašujući simptomi zbog kojih su se njegovi roditelji uplašili za život svoga sina, piše Daily Mail.

"Ray nije mogao kontrolirati glavu ni ruke ni bilo što drugo. Sve motoričke funkcije su prestale", rekao je njegov otac.

Otad se desetogodišnjak, srećom, potpuno oporavio, no njegovi roditelji žele da ova priča drugima posluži kao podsjetnik na opasnosti koje vrebaju tijekom ljetnih mjeseci.

Rayevi roditelji ispričali su kako se dječak nekoliko sati prije hospitalizacije zabavljao sa svojim rođacima, "trčao oko kuće i skakao na trampolinu". No, kako je rekla njegova mama Stacey, s vremenom je ožednio i potrčao u kuću kako bi se napio vode.

"Ne znam koliko je popio", kazala je Stacey koja je tek kasnije otkrila da je dječak strusio šest boca. Za samo sat vremena mu je pozlilo, a njegov otac Jeff je rekao da je izgledao "kao da je drogiran i pijan".

Liječnici su proveli nekoliko testova i ustanovili kako pati od "intoksikacije (trovanja) vodom".

To se stanje javlja kad bubrezi ne mogu podnijeti veliku količinu vode čime razina natrija u krvi padne na kritično nisku razinu.

"Dali su mu nešto za uriniranje kako bi se što je moguće više tekućine izbacilo iz tijela, jer se počela pojavljivati oteklina oko mozga - zato ga je glava tako jako boljela", rekla je dječakova majka Stacey.

Nakon još nekoliko postupaka, uključujući reguliranje krvi dozama natrija i kalija, dječak se "čudesno probudio", prisjeća se majka. Kad je došao k sebi, pitao je što se događa i gdje se nalazi. Njegovi roditelji s olakšanjem su rekli kako se otada potpuno oporavio i nema nikakvih posljedica.

"Nikad mi ne bi palo na pamet da pijenje previše vode može biti opasno", rekli su roditelji. Dodaju i kako je kriza mogla biti izbjegnuta da je dječak umjesto obične vode pio posebna sportska pića, tzv. izotonične napitke koji sadrže ugljikohidrate i elektrolite koji osiguravaju dovoljnu količinu natrija u krvi.

Zdravstveni djelatnici tijekom posebno vrućih dana zato preporučuju naizmjeničnu konzumaciju vode i izotoničnih napitaka kako bi se spriječila dehidracija.