Dijamantne baterije: Davat će struju 5730 godina!

Dijamantne baterije: Davat će struju 5730 godina!
One su danas još uvijek u domeni teorijskog koncepta, ali je već sada jasno da bi im bilo potrebno čak 5730 godina upotrebe da im se snaga smanji na 50 posto početne. Riječ je o dijamantnim baterijama načinjenima od ugljika-14, zapravo od isluženog grafita iz nuklearnih reaktora koji je tijekom upotrebe postao radioaktivan. Još preciznije, riječ bi bila o umjetnom dijamantu koji bi se proizvodio iz nuklearnog otpada.

Izraz dijamantna baterija prvi je prije točno jedne godine skovao profesor Tom Scott sa Sveučilišta u Bristolu, na mjestu gdje su znanstvenici izradili i prvi prototip. Umjesto da se odmah od početka zafrkavaju s ugljikom-14 (C-14), oni su koristili izotop nikla, nikal-63, koji su strpali u "sendvič" između dva sloja pravog, neradioaktivnog, ali umjetno napravljenog dijamanta.

Ono što su dobili bio je članak koji je davao napon od 1,9 V, koji je u prvih nešto više od 5000 godina bio u stanju otpustiti energiju od 15,8 MJ, odnosno ukupno 4,4 kWh. A sve to unutar uređaja jedan centimetar širokog i dugačkog, te pola milimetra debelog. Sasvim pristojne performanse i malo je reći zadovoljavajuća trajnost pouzdanog izvora slabe električne energije.

Naravno da to ne bi bilo rješenje za imalo bitniji dio nuklearnog otpada iz elektrana diljem svijeta. Jasno je i to da C-14, ugljik koji u sebi ima 6 protona i 8 neutrona, sam po sebi nije u normalnim okolnostima u okolišu nikakav problem. Jedan takav atom nalazi se prirodno na 1000 milijardi normalnih ugljikovih atoma, te se C-14 koristi u arheologiji za određivanje starosti predmeta do 60.000 godina, jer mu je vrijeme poluraspada 5370 godina.