Covid-19 uticao i na točnost vremenskih prognoza

Covid-19 uticao i na točnost vremenskih prognoza
Hercegovina.info

Mnogi su proteklih mjeseci, a osobito zadnjih nekoliko tjedana primijetili da su njihove omiljene mobilne aplikacije za vremenske prognoze postale u najmanju ruku nepouzdane. Uz prevrtljivo vrijeme ovoga lipnja, koje bi bilo primjerenije recimo svibnju, niste jedini koji su pokisli kada ste krenuli u šetnju ili vožnju biciklom vjerujući aplikaciji da je kiša udaljena satima.

Što se zapravo događa?

Riječ je zapravo o posljedici pandemije koronavirusa. Kako je u opširnom članku još krajem ožujka pojasnila meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, aplikacije se obilato koriste numeričkim modelima za predviđanje vremenske prognoze, a za to im je potrebno strahovito puno podataka o stvarnom, trenutnom stanju atmosfere, prenosi RTL.

"Osim prizemnih podataka koji se skupljaju na dobro nam poznatim bijelim meteokućicama, podaci se skupljaju radiosondama, odnosno mjerenjima koja se dobivaju sa sondi koje se s meteoroloških postaja balonima šalju u zrak, satelitima, radarima, a u sve to pribrajaju se i podaci koje sa svojih ruta dostavljaju zrakoplovi", napisala je Dunja Mazzocco Drvar.

Broj meteoroloških podataka koji se pribavljaju avionskim mjerenjima iznad Europe, primjerice, tijekom ožujka pao je za 65 posto, jer je velika većina aviona prestala letjeti. S ponovnom uspostavom putničkog prometa prognoze će postati pouzdanije.

Naime, prošle je godine napravljen niz testnih prognoza bez korištenja avionskih podataka, kako bi se utvrdilo koliki utjecaj na rezultate imaju zemaljski podaci. Najveći utjecaj na prognoze imaju podaci s visina gdje je tlak 250 do 200 hPa, odnosno s visina od 11 do 12 km, što je tipična visina leta većine zrakoplova, objavio je RTL.

Inače, prognoze Europskog centra za srednjoročne prognoze (ECMWF-a) kod nas su poznate pod popularnim nazivom 'Norvežani' jer se njihovi podaci distribuiraju u mobilnoj aplikaciji 'yr.no' koja je kod nas poznata kao jedna od najtočnijih aplikacija za predviđanje vremena. Malo tko zna da se radi o jednom od najvećih svjetskih centara i jednom od najboljih globalnih modela za vremensku prognozu u sljedećih desetak dana. Opširnije o podacima za vremensku prognozu možete pročitati u tekstu Mazzocco Drvar.