CARE INTERNATIONAL Procvat socijalnih poduzeća u BiH

CARE INTERNATIONAL Procvat socijalnih poduzeća u BiH
CARE

U današnjem bh. društvu, rijetki se bave žrtvama zlostavljanja, oboljelim od cerebralne paralize i distrofije, nezaposlenim ženama u ruralnim područjima, romskom populacijom, LGBTI populacijom, obrazovanjem djece s teškoćama i drugim ranjivim kategorijama, kojima najviše treba pomoć. Upravo tim ranjivim kategorijama, bavilo se devet bh. organizacija uz snažnu podršku projekta 'Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH' koji je implementirao CARE International u Bosni i Hercegovini uz podršku Vlade Češke Republike i CARE Češka.

Završnim partnerskim sastankom, 14.12. ove godine, uspješno je okončan trogodišnji projekt tijekom kojeg su ranjive kategorije imale podršku i zbrinjavanje. Velik broj ljudi je zaposleno kroz socijalna poduzeća. Poboljšana je pozicija zlostavljanih žena kroz program sigurnih kuća, romske populacije kroz rad u socijalnim poduzećima, LGBT populacije, oboljelih od cerebralne paralize i distrofije i drugih ranjivih kategorija u BiH.  

Oboljeli od cerebralne paralize i distrofije u BPŽ - od ruba gašenja do procvata socijalnog poduzeća

Bez redovnih izvora financiranja, Udruženje koje okuplja oboljele od cerebralne paralize i distrofije, teškog oblika invalidnosti koje nastaje tijekom rođenja ili u ranoj mladosti, bilo je na rubu gašenja. Potom je CARE International počeo pružati podršku. Od tada su, ne samo opstali, nego i znatno unaprijedili rad svog socijalnog poduzeća u kojem rade oboljeli od cerebralne paralize i distrofije.

"Zahvaljujući Češkom veleposlanstvu i Češkoj razvojnoj agenciji, imali smo podršku za izvoz naših proizvoda, edukacije, ali i materijalnu pomoć u vidu opreme i mašina za proizvodnju, materijala, pelena, akumulatora za kolica, itd.", izjavila je predsjednica UCPD Goražde Mirsada Ćulov.  

Ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja u Modriči

Projekt 'Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH' znatno je pridonio opremanju Sigurne kuće koju vodi Udruženje 'Budućnost' iz Modriče, te podršci zbrinjavanju žena i djece žrtava nasilja, te zagovaranju za važna pitanja usmjerena na obeshrabrivanje obiteljskog nasilja. "U prethodne dvije godine, zahvaljujući ovom donatoru, zamijenili smo stolariju i namještaj, kupili novu peć i kuhinjske elemente u sigurnoj kući, ali je znatan dio sredstava uložen i u ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja kroz nabavku različitih mašina i alata", istaknula je direktorica UG 'Budućnost' Jelena Mišić iz Modriče.

Zapošljavanje Roma i Romkinja u Bijeljini

Zahvaljujući podršci Vlade Češke Republike i CARE Češka, osnažen je rad Udruženja 'Otaharin' iz Bijeljine koje vodi Dnevni centar za djecu koja žive i/ili rade na ulici ili su u opasnosti da to postanu, kao i socijalno/društveno odgovorno poduzeće 'Agro-Plan' koje zapošljava pripadnike romske populacije u proizvodnji organskih poljoprivrednih proizvoda.

"Kroz podršku CARE International bili smo u mogućnosti da radimo na rješavanju uzroka marginalizacije i diskriminacije Roma i Romkinja kroz sveobuhvatne intervencije, unapređenje dostupnih socijalnih usluga, podršku zapošljavanju... A mislim da je najbitnije istaknuti da ovakva podrška ostavlja značajan trag i mijenja na bolje živote naših sugrađana i sugrađanki, Roma i Romkinja, koje bez ovakve podršku ne bi imali mogućnosti da pristupe pravima i ostvare svoje potencijale", poručio je izvršni direktor Udruženja građna za promociju obrazovanja Roma 'Otaharin' Dragan Joković.

Mentalno i socijalno zdravlje dostupno svim građanima Tuzlanske županije

Projektom je rađeno na mentalnom i socijalnom zdravlju, te prevenciji i tretmanu mentalnih problema kroz podršku radu organizacije 'Amica Educa' iz Tuzle. Kroz intervencije u prostoru, osobe s invaliditetom su dobile pristup adekvatnoj psihosocijalnoj podršci.

"Osim opremanja terapeutske sobe gdje se provodi psihoterapijski rad i dvorane gdje se provodi psihoedukativni rad sa grupama, ove godine smo dobile podršku za izgradnju rampe koja omogućava pristup našim prostorijama i osobama s invaliditetom. CARE podržava naša nastojanja da poboljšamo socijalnu uključenost ranjivih kategorija", poručila je direktorica organizacije 'Amica Educa' Selma Aličić.

Nezaposlene žene iz Rudog pokrenule poljoprivrednu zadrugu!

Kroz dio projekta koji se nastavlja uz podršku Austrijske razvojne agencije – ADA, u Rudom je registrirana poljoprivredna ženska zadruga OPŽZ 'Kreativna vizija', Štrpci – usmjerena na osnaživanje nezaposlenih žena u ruralnim zajednicama. Prvi rezultati su uslijedili odmah poslije registracije. "Zajedničkim angažiranjem smo zasadile 70 ari šipurka i 100 sadnica ruže Đulberšećerke. Ostatak nabavljenih sadnica, namjenjenih budućim kooperanticama, su pravilno zatrapljene i sadnja će biti izvršena na proljeće", istaknula je izvršna direktorica COD 'Luna' Rudo Svetlana Vuković.  

Ostvarivanje prava djece s teškoćama na inkluzivno obrazovanje!

Udruženje 'Duga' iz Sarajeva, osiguralo je podršku logopeda za 57 djece, ali i provelo snažnu kampanju za ostvarivanje prava djece s teškoćama na inkluzivno obrazovanje. Zajedno s organizacijama osoba s invaliditetom, zahtijevali su od vlada i ministarstava sistemska rješenja u ovoj oblasti u Sarajevskoj županiji i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Unaprijeđen je rad socijalnog poduzeća OPZ 'Žena' koju vodi Udruženje žena 'Maja'. Udruženje građana 'Nešto Više' je kroz projekt razvilo okupacione terapije i edukacije u oblasti permakulture, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i zelene ekonomije. Preko 500 građana je prošlo njihove edukacije usmjerene prema životu u skladu s prirodom.

Druga kuća za LGBTI osobe u kojoj mogu slobodno izražavati identitete

Projektom su podržane brojne aktivnosti Sarajevskog otvorenog centra, među kojima i pružanje prostora 'druge kuće' za LGBTI osobe. "Kroz tri godine koliko traje CARE podrška Sarajevskom otvorenom centru, imali/e smo priliku unaprijediti naš rad na različitim programima: program ženskih prava - kroz osnaživanje mladih žena i rad na pitanjima usvajanja županijskih gender akcijskih planova, te program prava LGBTI osoba - kroz direktan rad sa LGBTI zajednicom, pružanje prostora, 'druge kuće' za LGBTI osobe, u kojoj mogu slobodno izražavati svoje identitete koje niti društvo, a najčešće ni njihove obitelji ne prihvaćaju", poručila je koordinatorica komunikacija u Sarajevskom otvorenom centru Nejra Agić.

Tri godine podrške zaštitnicima najugroženijih kategorija u BiH

Projekt koji nastoji zaštititi najugroženije skupine stanovništva uspješno je proveo CARE International u Bosni i Hercegovini uz podršku Vlade Češke Republike i CARE Češka. Projektima CARE International Balkans, obuhvaćene su organizacije iz čitave BiH: UCPD Goražde, 'Amica Educa', Sarajevski otvoreni centar, 'Budućnost' Modriča, 'Duga', 'Otaharin', UG 'Nešto Više', COD 'Luna' Rudo i UŽ 'Maja'.

"Smatram da su organizacije tijekom ovog trogodišnjeg projekta na izvrstan način iskoristile podršku koju su dobile od Vlade Češke Republike. Kreiranjem novih i poboljšanjem postojećih usluga prema svojim ciljnim grupama ove 2020. godine, organizacije ostaju na znatno višem nivou nego što su bile na početku 2018.", istaknuo je project manager CARE International Balkans Branislav Tanasijević.

"S ponosom možemo reći da iza nas ostaju pozitivna djela koja su u prethodne tri godine, kroz jačanje organizacija civilnog društva učinila živote njihovih korisnika i korisnica, predstavnika i predstavnica marginaliziranih grupa, boljim, što jeste bio i krajnji cilj koji smo željeli postići", istaknula je direktorica CARE International Balkans Sumka Bučan.

Projekt 'Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH' kroz protekle tri godine, znatno je pridonio jačanju slabe socijalne skrbi, kao i pristupu pravima i socijalnoj uključeni za marginalizirane i najugroženije društvene kategorije. Dio projekta će biti nastavljen uz podršku Austrijske razvojne agencije – ADA, navedeno je u priopćenju CARE internationala.