BUDITE SIGURNI Ako krenete na put trebate imati i putnu ljekarnu: Evo što stručnjaci savjetuju

BUDITE SIGURNI Ako krenete na put trebate imati i putnu ljekarnu: Evo što stručnjaci savjetuju

Bilo da putujete sami, u društvu odraslih ili najmlađih, od ključnog je značaja da odmor provedete bezbrižno, na plaži ili u šetnji, a ne u sobi. Ovaj vikend za mnoge će značiti i otiskivanje na put radi ljetovanja. I najljepše putovanje može predstavljati stres za organizam usljed promjene klime, nadmorske visine (ukoliko putujete na planinu), vremenske zone ili vrste vode i hrane, sugeriraju stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Preduvjeti i sastojci

Prije nego što spakujete svoju putnu ljekarnu, neophodno je da provjerite ukoliko redovno pijete lijekove - imate li ih dovoljno na zalihi? Trebate li još recepata od Vašeg liječnika? Je li nekim lijekovima u Vašoj putnoj ljekarni već istekao rok trajanja? 

Ukoliko putujete u inozemstvo, provjerite carinska i zakonska pravila država kroz koje putujete i države u koju putujete, kada su u pitanju lijekovi, njihov transport, te koji su potrebni 'papiri' koji trebaju biti uz lijekove, te saznajte lokaciju ambulante hitne medicinske pomoći i ljekarne u mjestu gdje ćete boraviti.

"Nosite li u svojoj putnoj ljekarni više vrsta raznih lijekova, provjerite upute proizvođača o njihovom čuvanju i temperaturi pohrane. Naime, neki su lijekovi više osjetljivi na svjetlost, temperaturu i vlagu, te se preporučuje da ih se nosi u kutijama zaštićenim od svjetlosti i vlage, na temperaturi do 25 stupnjeva Celzija. Ako nosite lijekove ili neke antiserume koji se moraju čuvati na niskim temperaturama (u hladnjaku), svakako za njih osigurajte mjesto u torbi-hladnjaku, u za njih propisanim uvjetima. 

Također, čuvajte lijekove u originalnoj ambalaži, kako biste znali rok trajanja. Ne preporučuje se uzimanje lijeka poslije datuma isteka roka trajanja označenog na ambalaži, jer se njegova svojstva mogu promijeniti, a efikasnost smanjiti, kaže rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u dr.spec. Elma Kuduzović.

Putna ljekarna uglavnom je istog sadržaja kao ormarić za prvu pomoć, s tim da se sadržaj prilagođava i proširuje ovisno o dobi i zdravstvenom stanju putnika, pa i vrsti putovanja (putujete li brodom, u daleke krajeve i slično).

Zdravim putnicima najčešće se savjetuje da im ljetna putna ljekarna sadrži pribor za prvu pomoć (sve ono što je potrebno za zbrinjavanje manjih ozljeda i rana - dezinficijens, tj. antiseptik za čišćenje rana, sterilne gaze i komprese, zavoje i flastere te makazice i pincetu), toplomjer (nezaobilazan sastojak poslužit će i odraslima i djeci), lijek protiv mučnine na putovanju (za one koji ne podnose vožnju, u preporučenoj dozi pola sata prije polaska na put), te lijekovi protiv bolova i za snižavanje povišene tjelesne temperature (tablete za odrasle i sirup za djecu).

Dehidracija, alergije, prehlade...

Potrebni su i lijekovi/prašak sa elektrolitima za pripravu otopine protiv dehidracije – dijareja (proljev) i povraćanje u putnika vrlo je česta ljetna tegoba. Iako naoko bezazleni, ljeti mogu biti opasni zbog povećanog gubitka tečnosti i elektrolita, pa postoji povećana opasnost od dehidracije, grčeva i poremećaja rada srca, probiotici – za obnavljanje crijevne flore nakon proljeva, lijekovi/dodaci prehrani za regulisanje zatvora (čaj, čepići).

Zatim lijekovi protiv alergija - antihistaminska mast, krema, gel (sredstva za ublažavanje svrbeža, osjećaja pečenja, bola i crvenila kože nakon uboda insekata), te kapi za nos i pastile za grlo (ljeti su česte prehlade, pa je poželjno da vam se pri ruci nađu kapi za smanjenje otoka sluznice nosa te pastile koje će poslužiti za dezinfekciju usta i ublažavanje bolova u grlu).

Stručnjaci savjetuju i da pri ruci imate sredstva za zaštitu od insekata, bilo da putujete na more, u planine ili samo šetate na otvorenom, mislite o zaštiti od sunca, čak i kad je oblačno. 

Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitinim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 30 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva do tri sata te nakon svakog kupanja. Ponesite zdravstvene knjižice i ako bolujete od neke bolesti, najvažniju medicinsku dokumentaciju. Putnu ljekarnu čuvati izvan dohvata djece, navodi se iz INZ-a.