BUDITE PAŽLJIVI Nova prijevara širi se Facebookom

facebook soba

Facebook nalozi su i dalje veoma tražena roba na mračnom webu pa cyber kriminalci stalno smišljaju nove načine da prevare korisnike društvene mreže. To znači da korisnici moraju stalno biti oprezni i informirani o aktualnim prijevarama na platformi. Jedna od njih je prijevara koja uključuje 'zlonamjerno označavanje'.

Hakeri provaljuju u korisnički nalog i zatim označavaju prijatelje hakiranog korisnika u objavama koje su osmišljene tako da izazovu šok i privuku pažnju poput 'upravo nastradao u nesreći'. Kada korisnik klikne na link, on ga vodi na lažnu Facebook stranicu za prijavu dizajniranu da ukrade podatke za prijavljivanje za Facebook nalog, prenosi B92. Sa tim podacima u rukama, cyber kriminalci mogu napraviti ogromnu štetu tako što će iskoristiti informacije o vašem nalogu za pristup drugim platformama i stranicama.

Facebook vam omogućava da se prijavite na druge platforme preko svog Facebook naloga. Prevaranti to znaju. Dakle, sa vašim Facebook nalogom, oni mogu dobiti pristup drugim nalozima na kojima imate osobne podatke, i tako vam mogu ukrasti identitet ili dobiti pristup vašim bankovnim računima.

Ovo možda nije najsofisticiranija prijevara, ali činjenica da hakeri koriste ovu taktiku znači da ona funkcionira. Dakle, ako vas prijatelj na Facebooku iznenada označi u čudnom postu, vjerojatno je najbolje da budete oprezni i da ne otvarate link u objavi. Pored toga, ako želite da se zaštitite od ovakvih, ali i drugih prijevara, koristite dvofaktorsku autentifikaciju.

Ako ste kliknuli na nešto i već u sljedećem trenutku shvatili da niste trebali to uraditi, brzo promijenite šifru. Ako ste označeni u sumnjivoj objavi, uklonite oznaku, prijavite objavu Facebooku i obrišite je sa svog profila. Ako mislite da je profil vašeg prijatelja hakiran, nemojte ga konktaktirati preko Facebooka, već ga pozovite ili mu pošaljite poruku preko neke druge aplikacije.