BI LI OVO USPJELO I KOD NAS Nizozemska i Finska zabranjuju telefone u školama

mobiteli u školama,Finska,Nizozemska,škola,učenici

Uređaji, uključujući mobilne telefone, bit će zabranjeni u učionicama kako bi se spriječilo da ometaju učenje, objavila je nizozemska vlada. Inicijativa se pokreće u suradnji sa školama, a na snagu bi trebala stupiti početkom sljedeće godine, piše BBC, prenosi Index.hr.

Postojat će neke iznimke, uključujući učenike s medicinskim potrebama ili invaliditetom te nastavu usmjerenu na digitalne vještine. Zabrana trenutno nije zakonski provediva, ali bi mogla postati u budućnosti. "Iako su mobilni telefoni gotovo isprepleteni s našim životima, oni ne pripadaju učionici", poručio je ministar obrazovanja Robbert Dijkgraaf.

Škole će dogovoriti pojedinosti s učiteljima

"Učenici se tamo moraju koncentrirati i treba im se dati prilika za kvalitetno učenje. Iz znanstvenih istraživanja znamo da mobilni telefoni to ometaju", dodao je. Različite studije otkrile su da je ograničenje vremena koje djeca provode pred ekranom povezano s poboljšanom kognicijom i koncentracijom.

Ostala tehnologija, uključujući tablete i pametne satove, također je uključena u zabranu. Vlada je najavila da će pojedine škole morati dogovoriti točna pravila s učiteljima, roditeljima i učenicima - uključujući i to žele li potpuno zabraniti uređaje u školama.

Finska prošli tjedan najavila sličnu promjenu

Odluka je rezultat dogovora između ministarstva, škola i srodnih organizacija. Na kraju školske godine 2024./2025. provjerit će se koliko dobro je odluka funkcionirala i je li potrebna zakonska zabrana. Objava je uslijedila nakon slične odluke Finske prošlog tjedna.

Finska je vlada najavila da će promijeniti zakon kako bi se lakše ograničila uporaba telefona u školama. Druge zemlje, uključujući Englesku i Francusku, također su predložile zabranu mobitela kako bi se poboljšalo učenje.