BALKAN Zagađenje zraka smanjuje plodnost

Magla
hercegovina.info

U gradovima širom Zapadnog Balkana prisustvo praškastih materija PM 2,5 je duplo veće od dozvoljenih godišnjih vrijednosti što može smanjiti plodnost i do 10% kod žena, priopćila je regionalna organizacija Europski fond za Balkan (EFB).

U najzagađenijim gradovima u regiji nivo PM 2,5 je veći od 50 mikrograma po kubnom metru, a u pojedinim gradovima dnevne vrijednosti tih čestica često prelaze i 200 µg/m3, što može povećati neplodnost kod žena i za više od 10%, piše Euractiv.

"Zagađen zrak je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta kako kod žena tako i kod muškaraca širom Zapadnog Balkana", priopćio je EFB, dodajući da PM 2,5 smanjuju plodnost kod žena za 2% na svakih 10 µg/m3 prisustva ovih čestica u zraku.

Žene uslijed zagađenja zraka mogu imati manje zdravih jajnih ćelija, a uslijed toga i nižu plodnost, dok je izvantjelesna oplodnja manje uspješna. "Kod muškaraca zagađenje praškastim materijama dolazi do testisa, gdje uzrokuje smanjenje proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida i češće pobačaje u trudnoći uslijed programirane smrti ćelija", navodi se u priopćenju.

Zrak zagađen praškastim materijama, teškim metalima, mikro i nano plastikom i drugim materijama također loše utječe na efikasnost izvantjelesne oplodnje, dodaje se u priopćenju. EFB navodi da je studija iz 2010. koja je obuhvatala područje grada Labina u Hrvatskoj pokazala da je učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba u gradu bila značajno viša u periodu izlaganja zagađenom zraku iz obližnje termoelektrane na ugalj - u poređenju sa razdobljem kada takve izloženosti nije bilo.

Sulfatna jedinjenja koja nastaju u procesu spaljivanja uglja povećavaju rizik od pobačaja i do 13%, dok izloženost česticama PM 2,5 i PM 10 smanjuje stopu začeća. Profesor humane genetike i osnivač specijalne bolnice za liječenje steriliteta u Leskovcu Miodrag Stojković istaknuo je da je teško sačuvati zdravlje i voditi borbu protiv steriliteta ako se ne umanji svakodnevna izloženost štetnim materijama.

Stojković je ocijenio da kampanja 'Ujedinjeni Balkan za čist zrak', koju je pokrenuo EFB sa partnerskim organizacijama, opominje zakonodavce i odgovorne da bez njihovog djelovanja nema uspjeha u sprječavanju bolesti koje nastaju uslijed zagađenog zraka - uključujući sterilitet, odnosno borbu protiv bijele kuge.

EFB je pozvao na hitno rješavanje kroničnog problema zagađenja zraka, kao i pravovremeno obavještavanje o zagađenju zraka kako bi se izbjegavale aktivnosti na otvorenom onda kada je kvalitet zraka loš. "Napuštanje upotrebe uglja za proizvodnju struje je najbitnija mjera za poboljšanje kvaliteta zraka, a važnu ulogu mogu imati zamjena kotlova u domaćinstvima ekološki čistijim rješenjima, solarni paneli na krovovima kuća i zgrada i projekti unaprjeđenja energetske efikasnosti", navedeno je u priopćenju.