FOTO  Ako vas put navede do Banja Luke, ovo su neke preporuke što trebate posjetiti

Banja Luka odmor
Hercegovina.info

Ukoliko do sada niste posjetili Banja Luku ili joj se niste posvetili, krajnje je vrijeme da to učinite, jer će se pred vama otvoriti čaroban i gotovo savršeno skockan grad, koji vrvi životom i atrakcijama.

Iako je uže gradsko jezgro veoma lijepo i utegnuto kao ljekarna, gotovo da nema dijela u kojem nećete naći neku atrakciju ili razlog da provedete koji sat. Odete li i koji kilometar izvan grada, pred vama će se naći jednako lijepa priroda kojoj sasvim sigurno nećete odoljeti.

Odmori u BiH donosi listu najvažnijih lokacija Banja Luke idealnih za vikend izlet, taman koliko je dovoljno da počnete otkrivati krajišku ljepoticu i za kratko prođete njenim čistim zelenim ulicama, uživate pored ledenog Vrbasa, a sve začinite nekim ukusnim zalogajima.

1. Gospodska ulica

Na mapi je to lokacija, ali u stvari je to 200 godina star banjalučki naziv za ulicu Veselina Masleše. Šetalište na potezu od Parkića do Boske glavni je gradski prolaz za pješake i poznato mjesto za šoping, ali i za odlične fotografije ispod cvjetnih kugli. Prošetajte, zavirite u Batin prolaz ili u Stari zanatski centar. Ima tamo svašta, od super krpica i suvenira, nakita i hrane, do noćnih klubova i kafića. Ne sekirajte se, ako malo zalutate u labirintu, ljubazni domaćini rado će vam pokazati kako da se vratite tamo odakle ste krenuli.

Banja Luka odmor

2. Parkić, Hram Hrista Spasitelja i ban Tisa Milosavljević

Parkić se, dakle, nadovezuje na Gospodsku i vodi vas pred Hram Hrista Spasitelja sa jedne, statuu bana Svetislava Tise Milosavljevića sa druge i Palaču RS. Sve ovo možete vidjeti sjedeći na klupi među nizozemskim lalama koje nose ime po ovom gradu i dok ispijate omiljenu kavu za ponijeti. Sa lijeve i desne strane vidjet ćete Gradsku upravu i Kulturni centar Banski dvor, koji uz Palaču predstavljaju čuvene građevine koje je izgradio upravo ban Milosavljević.

3. Kastel

Banja Luka ima svoju tvrđavu, popularni 'Kastel'. Izgrađen u 16. stoljeću na površini od 48 000 kvadratnih metara, nekada je bio utvrđenje za obranu grada kod koje su se vodile bitke, a danas je mjesto održavanja koncerata i festivala. Kastel je smješten na obali Vrbasa, a nakon obilaska možete ga posmatrati u veličanstvenom izdanju sa nekog od splavova uz odličnu hranu ili na terasi poznatog restorana Kazamat.

4. Dajak

Specifičan čamac koji ćete vidjeti samo u Banja Luci, dug sedam metara, kojim upravljaju dajakaši specifičnim instrumentom (dajakom) koji zaranjaju u vodu do dna kako bi se kretali. Tako je i čamac dobio ime, a sve zajedno danas je jedan od zaštitnih znakova ovog grada. Nekada se tim čamcem prelazilo sa jedne na drugu stranu Vrbasa, a danas se možete provozati njime pored Kastela i uživati u predivnom pogledu na tvrđavu.

5. Safikadin grob

Priča ide ovako: Banjalučka ljepotica Safikada voljela je vojnika kojeg su poslali u rat iz kojeg se nije vratio. Čuvši da je poginuo u borbi, poražena bolom i tugom za svojim dragim, ona staje pred top na Kastelu koji puca točno u podne, svjesno odlazeći u smrt i odbijajući da živi bez svoje ljubavi. Nažalost, njen grob nije posebno ugledno mjesto u ovom gradu, ali to ne znači da ne trebate tu doći, pročitati priču o njima i upaliti joj neku svijeću. Za svoju i njenu ljubav.

6. Džamija Ferhadija

Najveća banjalučka džamija izgrađena 1579. godine danas je potpuno obnovljena i predstavlja pravu atrakciju za turiste. Za nju je vezana i jedna tipično banjalučka priča. Ferhad-paša Sokolović, po čijem je nalogu izgrađena, po dolasku da obiđe radnike oduševio se djelom, pa je odlučio da ne dozvoli da se nešto ovakvo ikada ponovo napravi. 

Prema predanju, naredio je da se ubiju trojica neimara koji su gradili džamiju tako što ih je zatvorio na vrhu i rekao da će ih smaknuti za tri dana. Tražeći izlaz, napravili su krila od preostalog materijala i skočili. Petar je pao na današnji Petrićevac, Pavle na Pavlovac, a treći na obalu Vrbasa i slomi rebro, pa taj dio grada nazvaše Rebrovac.

Banja Luka odmor

7. Banj brdo/Šehitluci

Kad ste već na Mejdanu odnosno u naselju Obilićevo, prošetajte malo uzbrdo i testirajte svoju fizičku spremnost. Banj Brdo glavna je gradska rekreativna zona koju dnevno posjećuju tisuće šetača. Staza duga nešto više od četiri kilometra lagane uzbrdice do spomenika Antuna Augustinčića odakle se pruža nesumnjivo najljepši pogled na grad. Za one koji ne žele hodati uzbrdo tako dugo, osiguran je Banj bus, prijevoz minibusom. Bitno je napomenuti da je staza osvijetljena i da je potpuno sigurno penjati se u svaka doba dana i noći, što mnogi i rade.

8. Toplice ili Šeher ili plaža Vrućica

Spuštanje sa Banj brda završite na termalnim izvorima u Srpskim toplicama ili Šeheru, gdje se u svako doba godine, najčešće od proljeća do jeseni, veliki broj građana opušta u nekoliko bazena sa ljekovitom toplom vodom. I tu vas čeka jedan od najljepših prizora. Dok se brčkate u toploj ljekovitoj vodi, pored vas protiče ledeni Vrbas. Mnogi to rade ovako: penju se na Banj brdo jednom stazom, a spuštaju označenom stazom kroz šumu i izlaze direktno na termalne izvore. Nije loše, zar ne?

9. Restoran Slap

Kada ste već u ovom dijelu grada, produžite u restoran Slap, nekoliko kilometara niže. Super hrana, odlična usluga, pogled od milijun dolara. Nije ovo plaćena reklama, nego prizor zbog kojeg Banjalučani goste redovno vode na ručak ili večeru pored opuštajućeg slapa u restoran u kojem mogu vidjeti izložbu raznih starinskih uređaja, foto-aparata, pisaćih mašina, radio uređaja, ali i veliku kolekciju starih automobila.

10. Banjalučke vile i katedrala Svetog Bonaventure

Krenete li sa poteza od Narodnog pozorišta Republike Srpske prema zgradi Vlade Republike Srpske, sa lijeve strane vidjet ćete stare banjalučke vile iz 19. stoljeća. U pitanju je ambijentalna cjelina dijelova ulica kralja Petra I Karađorđevića i Mladena Stojanovića koja se ranije zvala Carski drum i koja je prije nekoliko godina proglašena za nacionalni spomenik BiH. 

Radi se o deset vila sa dvorištima i dva objekta u ulici Petra Kočića, rekonstruirani objekat nekadašnje evangelističke crkve, te zgrada Male stanice 'Kraljev drum'. Građene su uglavnom u stilu neobaroka i neoromantizma, sa raskošnom plastikom na fasadama. Prekoputa ovih vila nalazi se Katedrala Svetog Bonaventure, jedna od tri katedrale u Bosni i Hercegovini, a sjedište je Banjalučke biskupije i biskupa Franje Komarice.

Banja Luka odmor

11. Murali

Ovo ne smijete propustiti. Krenite prema Boriku i prošetajte ulicom Živojina Mišića. Sa lijeve i desne strane na visokim zgradama ovog naselja naslikani su fenomenalnih murali, a neki od njih proglašeni su za najbolje na svijetu.

12. Trapisti i Delibašino selo

Nekoliko kilometara od centra grada, nalazi se samostan Marija Zvijezda i dom posljednjih trapista, jedinih redovnika koji znaju recept za čuveni sir i prave ga i dan danas. Možete obići samostan, pogledati izložbu relikvija i povijesti ovog veoma skromnog reda, čuti gotovo nevjerovatne priče i saznati kako su upravo trapisti upalili prvu sijalicu u ovom gradu, naučili ih da suše šljive i kako su se borili protiv običaja obilnog ispijanja rakije mještana. Pitajte ih da vam ispričaju najbolje trapističke priče, kao i da vam otvore prodavnicu prirodnih ljekovitih preparata.

13. Kanjon Tijesno

Nekih 12 kilometara na drugu stranu, kada krenete prema Krupi na Vrbasu i Jajcu, preporučujemo da krenete kroz kanjon Tijesno uživajući u prizorima borbe stijena i ledenog divljeg Vrbasa. Probijajući svoj put kroz kraške stijene, rijeka Vrbas je stoljećima stvarala prirodne pejzaže bogate slapovima, bukovima, strmim stijenama, izvorima, pećinama. Ovdje se održavaju i prvenstva u raftingu, pa možete pogledati i staze, spustiti se stepenicama do vode i uživati u fotografiranju.

14. Rafting na Vrbasu

Činjenica da je u Banja Luci održano Svjetsko prvenstvo u raftingu, kao i Europski kup, a da postoji i rafting centar 'Kanjon', jasno je koliko je ovaj sport bitan ovom gradu. S obzirom na to da je Vrbas jedna od najboljih rijeka upravo za bavljenje raftingom, ako volite adrenalinske sportove, ovo je odlična prilika da se okušate prilikom vikenda u Banja Luci. Osigurano je sve, oprema i profesionalni skiperi, a odličan provod je zagarantiran.

15. Krupa na Vrbasu i Kameni most

Iz kanjona Tijesno krenite prema Krupi na Vrbasu, naselju čuvenom po slapovima rijeke Krupe. Prije nego što stignete do ovog 25 kilometara udaljenog mjesta, sa lijeve strane pogledajte Kameni most kod zaselka Kovačići. Vidljiv je sa magistralne ceste Banja Luka – Jajce, a prilazi mu se pješačkom stazom dugom oko dva kilometra. 

Moguće je popeti se stazom na vrh Kamenog mosta, odakle se pruža prelijep pogled na kanjon Vrbasa i Krupu na Vrbasu. Kameni most poznat je još i kao Djevojački most, prema legendi po kojoj je djevojka zbog neuzvraćene ljubavi skočila sa stijene visoke oko 70 metara. Ovo je inače jedan od najviših 'prerasta' u Europi. Krupa na Vrbasu je omiljeno izletište Banjalučana i šetnju pored slapova i vikendica, uz brojne vodenice i mostove.

Banja Luka odmor

16. Muzeji

Iako smo ih ostavili za kraj, muzeji u Banja Luci su itekako zanimljivi. Ako odete u Muzej Republike Srpske u zgradi gdje je Gradska biblioteka, vidjet ćete odlične postavke, ali i čuveni mač 'banjalučki ekskalibur' pronađen u Vrbasu prije dvije godine. Iskovan je najvjerojatnije u 14. stoljeću i prava je atrakcija ovog grada. U Banja Luci postoji i Muzej suvremene umjetnosti smješten u zgradi stare austrougarske željezničke stanice i veoma često nude vrlo atraktivne izložbe poznatih umjetnika.

Nadamo se da će vam ovaj vodič biti inspiracija da uvrstite grad na Vrbasu na listu za putovanja, a svakako posjetite odmoriubih.ba i pronađite još zanimljivih tekstova i odlične ponude za odmor u Bosni i Hercegovini. Još uvijek vrijedi popust ukoliko platite UniCredit mobilnim ili internet bankarstvom, pa ugrabite na vrijeme paket za neku od destinacija koje još niste obišli i uputite se u istraživanje BiH.