Velika priznanja za film u kome je glavnu ulogu imao hercegovački glumac

 Goran Bogdan ,  Goran Bogdan
Goran Bogdan

Dugometražni prvijenac Ivana Ramljaka, "O jednoj mladosti" osvojio je Nagradu OBC Transeuropa za najbolji dokumentarni film, dok su hrvatskoj manjinskoj koprodukciji "Otac" Srdana Golubovića dodijeljene Nagrada publike te Nagrada Srednjoeuropske inicijative (CEI).

Hrvatski audiovizualni centar izvijestio je u ponedjeljak i da je u industrijskom programu Last Stop Trieste 32. izdanja tog talijanskog festivala, nagrađen hrvatski projekt “Muzej revolucije” Srđana Keče.

Kako se ističe u obrazloženju, Ramljakov film reducira narativ na osnovne elemente, te gledatelja tako bolje upoznaje s protagonistom i s njegovom umjetničkom ostavštinom, prenosi Hina.

“Pretvarajući kadrove u mjesto kolektivne ispovijesti, Ramljak rekonstruira godine kreativnosti, oslobođenja, hedonizma i mladenačkog razaranja na živopisnoj kulturnoj sceni poratne Hrvatske”, dodaje se o filmu koji donosi priču o prerano preminulom autorovom prijatelju Marku Čakloviću i njihovom zajedničkom odrastanju.

Film “Otac”, nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, osvojio Nagradu publike te Nagradu Srednjoeuropske inicijative (CEI – Central European Initiative) za film koji “najbolje prikazuje dijalog između kultura”.

Radnja, temeljena na stvarnom događaju, prati nezaposlenog nadničara kojemu zbog siromaštva oduzimaju djecu, pa on kreće na dugi put kako bi ih vratio. Goran Bogdan je za naslovnu ulogu 2020. bio nominiran za nagradu Europske filmske akademije, u kategoriji za najboljeg europskog glumca.

Projekt dugometražnog dokumentarnog filma “Muzej revolucije” osvojio je nagradu Flow Digital Cinema u industrijskom programu Last Stop Trieste, koji je potprogram industrijskog programa When East Meets West, namijenjen projektima koji su skoro završeni.

Filmski festival u Trstu održao se online, od 21. do 30. siječnja.