TUŽNA OBLJETNICA CRVENE JABUKE Prije 36 godina su krenuli u Mostar. U Jablanici je poginuo basist Aljoša, a Zijo podlegao ozljedma nakon 12 dana

Crvena Jaubka

Na današnji dan, prije 36 godina (18. 9.1986.), članovi benda Crvena Jabuka doživjeli su tešku prometnu nesreću.  mjestu događaja poginuo je basist grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl zadobio teške ozljede, kojima je podlegao 1. listopada. Crvena jabuka je osnovana godinu ranije, osnovali su je Dražen Ričl Zijo (vodeći vokal, solo gitara, tekstopisac) i Zlatko Arslanagić Zlaja (ritam gitara, tekstopisac), a pridružili su im se Dražen Žerić Žera (klavijature, prateći vokal), Aljoša Buha (bas gitara) i Darko Jelčić Cunja (bubnjevi), piše zenicablog.

Na samom početku, bili su dio sarajevskog pokreta Novog primitivizma (New Primitives), koji je vladao početkom osamdesetih godina proteklog vijeka. Bez obzira na to što su se konstantno mijenjali članovi, bend je stalno ostvarivao velike uspjehe. Iz originalne postave, danas je u grupi ostao klavijaturist i pjevač Dražen Žerić Žera. Prva postava Crvene jabuke snimila je istoimeni album, objavljen 22. 3. 1986. godine, koji je doživio ogroman uspjeh, posebno među tinejdžerskom publikom, te je prodat u platinastom tiražu u više od 170.000 primjeraka LP ploča i audiokaseta.

Autori svih pjesama na prvom albumu su Dražen Ričl Zijo i Zlatko Arslanagić Zlaja. Također, prva postava benda snimila je i nekoliko galzbenih spotova za pjesme: Dirlija, Bježi kišo s prozora, Nek’ te on ljubi, Sa tvojih usana…  Iste godine bend planira svoju prvu mini turneju po Bosni i Hercegovini (Mostar, Zenica, Bugojno, Banja Luka), a prvi koncert zakazan je za 18. 9. 1986. godine u Mostaru. Međutim, taj koncert nažalost nije održan, jer tog dana na putu ka Mostaru, kod Jablanice, bend je imao nesreću u kojoj su poginuli basista Aljoša Buha i pjevač Dražen Ričl Zijo.

Dražen Ričl Zijo, Aljoša Buha i Zlatko Arslanagić Zlaja vozili su se u Arslanagićevom Fiatu 600, a Dražen Žerić Žera i Darko Jelčić Cunja u Žerinom Golfu. Fiat 600 se sudario s kamionom u Jablanici. Tom prilikom Zlatko Arslanagić Zlaja zadobio je lakše tjelesne ozljede, Dražen Ričl Zijo teške ozljede glave, dok je Aljoša Buha preminuo na licu mjesta. Zijo je prebačen na Vojno-medicinsku akademiju (VMA) u Beograd, gdje je bio dva tjedna u komi, iz koje se, nažalost, nije više ni probudio.

U čast i sjećanje na poginule prijatelje, u Skenderiji u Sarajevu je 13.10.1986. godine održan koncert pod nazivom Pjesma za Crvenu jabuku. Na koncertu su nastupili sarajevski glazbenici i bendovi svih generacija. Tri preostala člana iz originalne postave – Cunja, Žera i Zlaja (koji je propatio teški oblik depresije) su u siječnju 1987. godine, u Splitu, snimili drugi album – Za sve ove godine, koji je posvećen Ziji i Aljoši. Album pod producentskom palicom Jappe izlazi početkom 1987. godine, ali nitko iz benda ne daje nikakve promotivne intervjue, niti javno nastupaju. Nakon godinu dana medijske tišine izlazi album Sanjati (1988)… Mramornik spomenik u obliku jabuke za poginule članove benda postavljen je 2009. godine u Jablanici.

Aljoša Buha bio je bosanskohercegovački basist i član sarajevskih rock grupa Crvena jabuka, Kongres i Flota. Rodio se u Ljubljani. Otac mu je Bošnjak, a majka Slovenka. U Zenici je odrastao i živio je u istoj zgradi gdje i bubnjar Darko Jelčić – Cunja, na Pišću.

Poznavao je engleski jezik i radio kao prevoditelj tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Prevodio je i tekstove na slovenski. Nakon završetka gimnazije u Zenici započeo je studij na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i otišao u vojsku.

Bio je stalni suradnik trećeg programa Radio Sarajeva Muzikom se bavio još od osnovne škole. S Cunjom je svirao u gimnazijskom sastavu Flota. Nakon Flote svirao je bas-gitaru i pjevao u new wave grupi Kongres i s njom sudjelovao u snimanju prve ploče “Zarjavele trobente” (Diskoton, 1984).

Studirao je filozofiju i po majci bio porijeklom iz Nove Gorice. Kako je odlično govorio slovenski jezik, često je prevodio teorijsku literaturu, mahom za treći program Radio Sarajeva, gdje je radio na glazbenim emisijama.

Otuda dvije pjesme na slovenskom jeziku na albumu “Kongresa”: “Zarjavele trobente” i “Zabava”. Na poziv Cunje 1985. ulazi u sastav Crvena jabuka u vrijeme njegova osnivanja. S njima sudjeluje u snimanju prvog albuma 1986. godine. Poginuo je kod Jablanice, sahranjen je u Zenici na groblju u Crkvicama, pored svoje majke.

Aljošin je otac sinu kojeg je dobio u drugom braku iznova nazvao Aljoša te on također svira bas-gitaru (i to svog polubrata) i bavi se umjetnošću u Bijeljini, gdje su se u vrijeme rata preselili iz Zenice.