SPARNI DAN NE MORA BITI PROBLEM Šest savjeta kako da se izborite s toplim danima

ljeto,toplota ,zrak

Tijekom sparnih dana trebalo bi pažljivo birati hranu i prostor u kojem se boravi. Donosimo vam šest savjeta kako da se izborite sa sparnim danom.

Klima uređaji i odvlaživači zraka

Iako temperatura možda nije iznad 30 stupnjeva, kada je visoka vlažnost zraka mnogo više se znojimo. Zato uključivanje klima uređaja može pomoći da se zrak isuši. Na tržištu mogu da se kupe i ovlaživači zraka. Najprijatnije je boraviti u prostoriji u kojoj je vlažnost zraka između 30 i 50 procenata - prečistači zraka, ovlaživači i odvlaživači često očitavaju kakvo je stanje u vašem domu.

Neka se zrak kreće

Ako ne biste uključivali klima uređaj, omogućite strujanje zraka: uključite ventilator, napravite promaju. Kretanje zraka učinit će da se osjećate znatno prijatnije. Ako kuhate, obavezno uključite aspirator, kako bi para što brže napustila vaš dom.

Nemojte sušiti veš u stanu

Ako je već visoka vlažnost zraka, nemojte joj i vi doprinositi - sušite veš na terasi ili napolju na štriku. Skuplja varijanta je da uključite mašinu za sušenje veša.

Tuširajte se hladnijom vodom

Ako ne želite od svog stana da napravite parno kupatilo, u ovakvim danima tuširajte se hladnijom vodom, ili barem skratite vrijeme tuširanja. Ako se ogledalo zamaglilo, svakako ste pretjerali.

Iznesite biljke iz stana

Iako su prelijepe i čiste nam zrak, kada je sparno ne želimo da imamo mnogo biljaka u sobi, one dodatno doprinose vlažnosti. Iznesite ih ispred stana, ili ih prenesite u prostoriju u kojoj je najveći protok zraka.

Pijte vodu, jedite salate

Da biste nadoknadili tečnost koju gubite znojenjem, pijte više vode nego inače, a ako ste u mogućnosti popijte i neki od sportskih napitaka s elektrolitima. Na taj način nadoknadit ćete i minerale koje ste izgubili. Najbolje bi bilo da jedete salate, svježe voće i povrće - tako nećete dodatno zagrijati tijelo, a izbjeći ćete i stvaranje pare koja