Sourdough kruh hercegovačke glumice

Sourdough kruh hercegovačke glumice
Privatni album

Za ispeći uspješno sourdough kruh treba puno ljubavi, vremena, i strpljenja', objasnila je za magazin Story domaća glumica Marijana Mikulić koju su karantena i izolacija natjerali da se konačno okuša u pripremi popularnog kruha, a potom i podijeli svoj recept za najfiniji sourdough kruh bez kojeg ne započinje svoja jutra.

Kako je naglasila, recept je djelo slovenske sourdough maherice Anite Šumer, a nakon brojnih neuspjelih pokušaja, Marijana je i sama usavršila pripremu domaćeg kvasca od pirovog brašna te u konačnici i kruha od kiselog tijesta u kojemu sada uživa cijela obitelj.

Sastojci

300 g brašna
200 g vode
100 g nahranjenog aktivnog kvasca
7 g soli

Priprema

"Ja stavljam brašno ili bijelo ili pola pir - pola bijelo. Kada je više pirovo kruh je s manjim rupicama, i to su mi moji sourdough savjetnici objasnili da je normalno. S bijelim brašnom mi ispadne pravi pekarski kruh s velikim rupicama.

Najprije zamijesim brašno i vodu, nakon pola sata dodam levain i sol, i onda svakih pola sata radim stretch and fold metodu, i tako četiri puta. Onda ostavim sat vremena da miruje. Zatim istresem tijesto na radnu površinu, razvučem i preklapam te podvlačim da se napne. Potom ga stavim u krpicu i korpicu da stoji 12 sati u hladnjaku, hladna fermentacija. Zatim ga izvadim van, preokrenem, i pustim sat vremena na sobnoj temperaturi.

Pred pečenje, pećnicu zagrijem na 230-240 stupnjeva. I stavim na dno tepsiju s vodom, da se sve skupa dobro ugrije prije stavljanja kruha.

Pred samo stavljanje u pećnicu, kruh zarežem žiletom te stavim na papiru za pečenje na žicu u pećnici i pokrijem drugim papirom da se peče 20 minuta. Nakon 20 minuta brzo maknem tepsiju s vodom i papir za pokrivanje, i ostavim peći još 20 minuta", objasnila je Marijana.

Onda slijedi najteži dio - čekati da se ohladi!