FOTO  Slike u pijesku nastale na ušću Neretve postale su svjetska atrakcija

Umjetnost u pijesku Ušće 2023
Tonci Plazibat / CROPIX

Na Ušću Neretve ovog su vikenda osvanuli prekrasni crteži, autorska djela umjetnika koji sudjeluju na Sand Art festivalu.

Manifestacija se održava već treću godinu te okuplja umjetnike iz Hrvatske iz područja likovnih i vizualnih umjetnosti i performansa. Iscrtavaju se prostorni crteži pomoću grablji ili kolaca i oblikuju skulpture od pijeska.

Umjetnost u pijesku Ušće 2023

Umjetnost koja nestaje, tako je rado naziva Nikola Faller, prvenstveno zaljubljenik u prirodu i autor brojnih crteža na pijesku.

"Ja osobno uživam u tome. Neprestano nastaju novi oblici. Improviziram. Inspiraciju pronalazim najviše u svetoj geometriji, ali nekad i u folklornim motivima" rekao je Faller za HRT.

Alate za crtanje, kao i podlogu, kaže, poklonila mu je priroda. Od suvremenijih može izdvojiti jedino grablje.

"A onda možda najsuvremeniji je dron koji onda poleti, snimi to iz zraka, zato što su crteži veliki i dostižu preko pedeset metara ponekad i nemoguće ih je sagledati u potpunosti", dodaje Faller.

Umjetnost u pijesku Ušće 2023

I upravo tako snimljeni iz zraka, njegovi radovi obilaze svijet, jer samo pravi sretnici koji za vrijeme oseke posjete neretvansko ušće, ovaj spoj kreativnosti i prirode mogu vidjeti uživo.  

"Mjesec nas je počastio ovim specifičnim događajem. Upravo je svojom plimom i osekom i dozvolio nam da se više bavimo slikanjem na pijesku, da Nikola ima više vremena svoje umjetničke instalacije zadržati prije nego što dođe plima i zauvijek izbriše sve ono što je na ovom slikarskom platnu napravljeno, pojašnjava Maja Erak, direktorica TZ-a grada Ploče.

Zahvaljujući crtežima mnogi su ostali zapanjeni ljepotom Neretve pa ovdje rado dolaze i požele ostati.

"Zdravo je i jednostavno lijepo. Ja bi ovdje rado napravio malu kuću pa bi živio ovdje", rekao je Marko Dovođa.

"Ja kako sam gostovao na Zen Opuzenu tako sam se i sprijateljio s ovom ekipom. Čak sam u potrazi za nekom parcelom i voćnjakom koji bi htio kupiti, tak da budem zaista i domaći", rekao je Faller.  

Želi i dalje biti inspiracija svima koji vole umjetnost na pijesku. Potrebno je samo malo kreativnosti i oseke, a sve ostalo napravit će priroda.