Vrijedne nagrade i visoka mjesta u Italiji za mostarske balerine

Arabesque u Italiji 2022
Balet Mostar Arabesque

Od 8. do 12.7. je u talijanskom gradu Mesagne održano međumarodno natjecanje International Dance Talent Competition Italy 2022 (IDTCI) koje je bilo podijeljeno u dva dijela: uživo i online.

Nakon polufinala od 800 sudionika, u finale se plasiralo 130 natjecatelja. Održana je ceremonija proglašenja pobjednika u kategorijama klasični balet, suvremeni i karakterni ples, a Balet Mostar Arabesque (BMA) je osvojio fantastično prvo mjesto u kategoriji Junior II duo sa koreografijom 'Logic of String' koju su plesale Nika Banović i Lana Kožul. 

U kategoriji suvremeni ples ansambl, BMA je opet zablistao i djeca: Marija Šunjić, Amina Habibija, Nina Čuljak, Tadeja Jelčić, Bojana Bogdan i Gabrijela Kvesić, su osvojile prestižno treće mjesto sa koreografijom 'Boja vjetra'.

Umjetnička direktorica, profesorica baletske pedagogije Arleta Ćehić je tom prilikom izjavila: "Veoma sam ponosna ovim rezultatom, najprije što dolazi od respektabilnog svjetskog žirija sa dignitetom koji daje armaturu kompletnom natjecanju. Ako imamo na umu da smo stale rame uz rame sa djecom i omladinom koja svakodnevno imaju sate i ogromnu podršku države iz koje dolaze, onda je naš uspjeh frapantan. I na kraju, znači mi da su moje autorske koreografije od ovakvog žirija prepoznate i najvišom ocjenom vrednovane".

Glavni cilj ovoga natjecanja je da se sudionici 'umreže', da ih vide njihovi vršnjaci, nastavnici, direktori škola i prestižnih kompanija, i naravno, da se angažira publika. Osim prvog, drugog i trećeg mjesta, podijeljene su prestižne školarine i vrijedne specijalne nagrade za najnadarenije natjecatelje. Ove godine je prijavljeno 50 država iz cijelog svijeta: USA, Tajland, Indonezija, Malezija, Japan, Filipini, S. Koreja, Novi Zeland, Meksiko, Australija, Južna Afrika, Egipat, Tunis, Singapur itd.

Organizator je Bell Art asocijacija, na čelu sa umjetničkim direktorom i internacionalnim koreografom Valentinom Bartesom, koja se i ovoga puta potrudila da ponudi veoma respektabilni žiri sa svih strana svijeta, koji daje posebnost ovog događaja. Inače ovaj vrsni umjetnik, uz pomoć svoje suradnice Tatiane Anton, je osnivač i prestižnog talijanskog natjecanja 'Domenico Modugnio', koje također promovira klasični balet i suvremeni ples, istaknuto je u priopćenju baleta Arabesque.