FOTO/VIDEO  Umrla slavna holivudska dječja filmska zvijezda Shirley Temple

...umrla je u utorak u 85. godini, objavila glasnogovornica obitelji.

Slavna holivudska dječja filmska zvijezda Shirley Temple , koja je svojom dječjom energijom vedrila američki duh u vrijeme Velike depresije, umrla je u utorak u 85. godini, objavila glasnogovornica obitelji.
Temple, koja je privlačila milijune u kina 30-ih godina, umrla je u svome domu u Woodsideu u Kaliforniji, okružena članovima obitelji.
Prvi je put nastupila na filmu s tri godine, a slavu je stekla nastupivši kao šetogodišnja djevojčica u nekoliko onovremenih 'blockbustera'. Sa šest godina primila je i posebnog Oscara za maloljetne glumce i do danas je najmlađa dobitnica Akademijine nagrade.
Glumom se prestala baviti u 22. godini, a na javnu se scenu vratila kao američka diplomatkinja.
Kao glumica Temple je sa svojim kovrčama, glasom i znanjem stepa bila predmet obožavanja. Kao veleposlanica ušutkala je sumnjičavce koji su mislili da će zbog ranije holivudske karijere u diplomatskom svijetu gledati s podsmijehom.
»Nitko me kao ženu i bivšu glumicu ovdje nije shvatio neozbiljno. Moj su jedini problem bili Amerikanci koji, u početku, nisu shvatili da sam u međuvremenu odrasla«, kazala je nakon što je imenovana američkom veleposlanicom u Gani 1974. godine.
Rođena u travnju 1928., karijeru je počela s tri godine, a sa šest je već bila slavna. Filmovi »Mala gospođica Marker« i »Sjajne oči« s pjesmom »On the Good Ship Lollipop« koja će postati njezin zaštitni znak, vinuli su je u orbitu.
Postala je nacionalna institucija po kojoj su izrađivali lutke i oblačili ih u njezine filmske haljinice. Bila je među prvim zvijezdama koje su uživale plodove pojave marketinškog mentaliteta.
U deset godina snimila je četrdesetak filmova, uključujući hitove Sada i zauvijek, Mali pukovnik, Heidi, Mala Willie Winkie, nastupajući s tadašnjim holivudskim velikanima.
Bila je superzvijezda prije nego li je taj pojam izmišljen. Imala je osam godina kada je pitala majku zašto svi kliču kad je vide. »Zato jer ih tvoji filmovi čine sretnima«, odgovorila je.
Dječja karijera završila joj je s 12 godina, snimila je kasnije nekoliko filmova kao tinejdžerica, uključujući i jedan s budućim predsjednikom Ronaldom Reaganom, ali se iz svijeta zabave povukla kad su joj bile 22.
Godine 1950. udala se za Charlesa Blacka, a taj je brak trajao sve do njezine smrti. Pedesetih godina uključila se politiku i kao republikanska kandidatkinja neuspješno se početkom šezdesetih kandidirala za Kongres.
Ostala je, međutim, politički aktivna, sudjelovala u Nixonovoj kampanji i kasnije imenovana veleposlanicom u Gani. Godine 1989. George H.W. Bush postavio ju je za veleposlanicu u tadašnjoj Čehoslovačkoj, u ono doba osjetljivo diplomatsko mjesto rezervirano za karijerne diplomate.
Svoju holivudsku karijeru smatrala je dobrodošlim dodatkom političkoj. »Političari su isto glumci, zar ne?«, rekla je jednom.
Temple je 1972. oboljela od raka dojke i podvrgnuta je mastektomiji. Javno je govorila o bolesti i operaciji kako bi eudicirala Amerikanke o tom problemu.


Hina