VIDEO  Ukrajina je pobijedila na Eurosongu, a onda su uočene nepravilnosti. Tko su zapravo članovi Kaluš orkestra?

Ukrajina Eurosong pobjeda
Profimedia

Ukrajina je pobjednica Eurosonga. Iako su nacionalni žiriji dali više predstavniku Ujedinjenog Kraljevstva, publika je s ogromnih 439 bodova presudila pobjednika. Finale Eurosonga održalo se u dvorani PalaOlimpico u Torinu. 

U finalnoj večeri nastupili su predstavnici 25 zemalja, a ove godine finale je prošlo bez Rusije. Naime, Europska radiodifuzijska unija (EBU) još u veljači je objavila da na ovogodišnjem izdanju Eurovizije ne može nastupiti nijedan ruski izvođač, a isto vrijedi za bliskog saveznika Rusije - Bjelorusiju.

Voditelji su bili Laura Pausini, Mika i Alessandro Cattelan, piše Index.

Volodimir Zelenskij oglasio se na društvenim mrežama nakon pobjede ukrajinske grupe Kalush Orchestra na ovogodišnjem Eurosongu.

"Naša hrabrost impresionira svijet, naša glazba osvaja Europu! Sljedeće godine Ukrajina će biti domaćin Eurovizije. Po treći put u svojoj povijesti. I vjerujem - ne posljednji".

Nakon sinoćnje pobjede Ukrajine na Eurosongu danas je stigla i prva reakcija iz Rusije. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova oglasila se na Facebooku.

"Složit ćete se bez pobjede Ukrajine na Eurosongu, slika onoga što se dogodilo ovoj zemlji ne bi bila potpuna. Narodne nošnje i glazbeni instrumenti, babaroge na žicama, brake-dance i povici o Azovstalu. Ovacije od Europe. Zavjesa", napisala je Zaharova, prenosi 'Dnevni avaz'.

No, na vidjelo izlaze i druge informacije koje ne idu u prilog Eurosongu. Sinoć se iza kulisa Eurosonga događala prava drama. Neposredno prije nego što je krenulo glasovanje, EBU je objavio da je došlo do nepravilnosti u glasovanju žirija iz šest europskih zemalja.

Sadržaj se učitava...

U analizi glasovanja žirija od strane paneuropskog glasačkog partnera Europske radiodifuzne unije (EBU) nakon druge generalne probe drugog polufinala Eurosonga 2022., utvrđeni su određeni nepravilni obrasci glasovanja u rezultatima šest zemalja. 

Kako bi se uskladio s Uputama za glasovanje natjecanja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasovanje da bi izračunao zamjenski rezultat za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale. Zemlje koje su bile izuzete iz glasovanja su Azerbajdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska i San Marino.

Na našim prostorima proteklih dana pisalo se i pričalo o predstavnici Srbije na Eurosongu - Konstrakti. Nakon što je sinoć završila na petom mjestu Eurosonga uz veliku podršku eurovizijske publike, Konstrakta je ekipi RTS-a rekla da je zadovoljna rezultatom, a jutros se oglasila i na Instagramu.

"Vraćamo se kući, lavor i ja. Oprala", napisala je srpska predstavnica na Instagramu.

Tko je Kaluš orkestar?

Europa je sinoć, čini se, i na taj način izrazila solidarnost s Ukrajinom koja je u ratu, a dečki iz Kaluš orkestra tjednima su bili na vrhu kladionica. Pred završnicu su im kladionice davale više od 60% šanse za pobjedu. Međutim, Kaluš orkestar nije bio prvi izbor Ukrajinaca za Eurosong.

Ukrajinci su izabrali pjesmu za Eurosong prije nego što je počela ruska invazija na Ukrajinu. Na nacionalnom natjecanju pobijedila je Alina Pash s pjesmom 'Shadows of Forgotten Ancestors', međutim pjevačica je odustala od natjecanja nakon skandala koji je izbio zbog njezina posjeta Krimu.

Tako su umjesto Aline priliku dobili dečki iz Kaluš orkestra, navodi Index. 

Kaluš je ukrajinska rap grupa osnovana 2019. Bend čine osnivač i reper Oleg Psjuk, multiinstrumentalist Igor Didenčuk i plesač Vlad Kuročka. Didenčuk je također član electro-folk benda Go_A, koji je i prošle godine oduševio Europu na Eurosongu.

Pjesma 'Stefania' je tjednima jedna od najpopularnijih pjesama u Ukrajini, a članovi grupe kažu da je postala 'ukrajinska himna'. Pjesma govori o starenju, a atmosfera je nostalgična. Narator shvaća koliko je majka učinila za njega, svjestan je njezinih borbi i svega što je prošla. Na kraju strofa čuje se i uspavanka.