U Beču je sinoć u sklopu turneje ''Ora et labora'' održan koncert Marka Perkovića Thompsona

Oko četiri tisuće Thompsonovih obožavatelja iz Beča i drugih krajeva Austrije nazočilo je trosatnom, besprijekorno organiziranom, glazbenom spektaklu.Paint it black

U vremenu medijske hajke na Thompsona, nije lako organizirati njegov koncert - pa ni u Austriji. Kao i uvijek, uoči Thompsonovih koncerata, bilo u Domovini ili dijaspori, zabrinuti dežurni prvoborci zaštite javnog ćudoređa, proglašavaju Thompsonov koncert „koncertom visokog rizika", a nošenje crnih cipela na koncertu povijesnim revizionizmom ili veličanjem ovih ili onih ideologija. Nakon koncerta - koji su organizacijiski savršeno pripremljeni, kao što je to bio i u ovaj u Beču, na kojem se okupe Thompsonovi poklonici svih generacija - zašute, do sljedećeg koncerta. I onda opet, „jovo na novo".

Sitnije, cile sitnije

Thompsonovi su koncerti, sviđalo se to nekome ili ne, najposjećeniji glazbeni događaji u Hrvatskoj, njegovi albumi najprodavaniji, tom svjedoči i album „Ora et labora", a pjesme visoko kotiraju na svim glazbenim ljestvicama. Ali, ne lezi vraže! Nakon svakog Thompsonova nastupa, mediji broj Thompsonovih poklonika koji su nazočili koncertu - umanjuju. U Beču ih je na koncertu bilo oko četiri tisuće. Neka mi ne zamjere sve one ostale tisuće koje nisam spomenuo, da budem ironičan.

S druge strane granice - avnojske

Thompson za album „Ora et labora" kaže: „Pokušavam promovirati svjetonazor na kojem sam podignut i to je bio moj cilj u cijeloj priči, da glazbom i pjesmom skrenem pažnju na nešto što nije dobro". I zaista, u Thompsonovim pjesmama je domoljublje. Nema šovinizma prema BiH Hrvatima, nema ni zlih „bjeločarapih" hercegovaca, niti „vic figura" bosanaca na kojima se može izgraditi solidna karijera, ne samo glazbena, u Hrvatskoj. Ali ima Diva Grabovčeva, Kupres, Herceg Bosna... Uostalom, što kritičarima Thompsonovog opusa znače Bobovac, Šćit, Kadžera, Gorica, Humac, Podmilačje, Gradovrh? Ništa. Niti su čuli, niti su bili. A ako su i bili nisu vidjeli ni prepoznali. Oni kojima ta mjesta nešto znače, oni se mogu i prepoznati u Thompsonovim pjesmama, pjesmama koje nisu skučene avnojskom granicom. Pretenzija na „tuđu" teritoriju? Zaista skandalozno.

Riječ, dvije o koncertu

Oduševljena je publika zajedno s Thompsonom pjevala pjesme s novog albuma „Ora et labora", ali i poznate hitove sa starijih Thompsonovih albuma. Na pjesmu „Uvijek vjerni tebi", članovi kluba navijača „Uvijek vjerni Vienna" razvili su veliki transparent i hrvatski stijeg. Bili su tu i članovi drugih hrvatskih klubova i društava koji djeluje u Austriji, kao i Thompsonovih obožavatelja iz Domovine i iseljeništava; od Jajca, Brčkog, Zagreba, Rijeke, Dubrovnika do Rame, Mostara, Varaždina, Komušine... Iako su koncertu nazočile sve generacije, bake i djedovi s unucima, roditelji s djecom, najviše je bilo mladih Hrvata, rođenih devedeset i neke, ne samo iz Beča i okolice, nego i iz Gradišća, Linza, Slazburga, Graza i drugih krajeva Austrije, koji nisu htjeli propustiti nastup legende hrvatske glazbe u Beču. Oni su svojom mladenačkom energijom i domoljubnim zanosom dali poseban pečat koncertu.

„In principio erat Verbum", a na kraju pjesma „Lijepa li si" kojom je i završen Thompsonov koncert u Beču.

Izvor: kroativ.at