U Beču je sinoć u sklopu turneje ''Ora et labora'' održan koncert Marka Perkovića Thompsona

Ora et Labora, Thompson, domoljublje, Thompsonovi obožavatelji, glazbeni događaji, austrija, Beč, koncert, Thompson, Zagreb, koncert, Thompson, prometna nesreća, Zaton, Josip Šimunić, Marko Perković Thompson, Marko Perković Thompson, koncert, Essen, Marko Perković Thompson, koncert, Čitluk, porin, Thompson, Oliver Dragojević, Massimo
Oko četiri tisuće Thompsonovih obožavatelja iz Beča i drugih krajeva Austrije nazočilo je trosatnom, besprijekorno organiziranom, glazbenom spektaklu.Paint it black

U vremenu medijske hajke na Thompsona, nije lako organizirati njegov koncert - pa ni u Austriji. Kao i uvijek, uoči Thompsonovih koncerata, bilo u Domovini ili dijaspori, zabrinuti dežurni prvoborci zaštite javnog ćudoređa, proglašavaju Thompsonov koncert „koncertom visokog rizika", a nošenje crnih cipela na koncertu povijesnim revizionizmom ili veličanjem ovih ili onih ideologija. Nakon koncerta - koji su organizacijiski savršeno pripremljeni, kao što je to bio i u ovaj u Beču, na kojem se okupe Thompsonovi poklonici svih generacija - zašute, do sljedećeg koncerta. I onda opet, „jovo na novo".

Sitnije, cile sitnije

Thompsonovi su koncerti, sviđalo se to nekome ili ne, najposjećeniji glazbeni događaji u Hrvatskoj, njegovi albumi najprodavaniji, tom svjedoči i album „Ora et labora", a pjesme visoko kotiraju na svim glazbenim ljestvicama. Ali, ne lezi vraže! Nakon svakog Thompsonova nastupa, mediji broj Thompsonovih poklonika koji su nazočili koncertu - umanjuju. U Beču ih je na koncertu bilo oko četiri tisuće. Neka mi ne zamjere sve one ostale tisuće koje nisam spomenuo, da budem ironičan.

S druge strane granice - avnojske

Thompson za album „Ora et labora" kaže: „Pokušavam promovirati svjetonazor na kojem sam podignut i to je bio moj cilj u cijeloj priči, da glazbom i pjesmom skrenem pažnju na nešto što nije dobro". I zaista, u Thompsonovim pjesmama je domoljublje. Nema šovinizma prema BiH Hrvatima, nema ni zlih „bjeločarapih" hercegovaca, niti „vic figura" bosanaca na kojima se može izgraditi solidna karijera, ne samo glazbena, u Hrvatskoj. Ali ima Diva Grabovčeva, Kupres, Herceg Bosna... Uostalom, što kritičarima Thompsonovog opusa znače Bobovac, Šćit, Kadžera, Gorica, Humac, Podmilačje, Gradovrh? Ništa. Niti su čuli, niti su bili. A ako su i bili nisu vidjeli ni prepoznali. Oni kojima ta mjesta nešto znače, oni se mogu i prepoznati u Thompsonovim pjesmama, pjesmama koje nisu skučene avnojskom granicom. Pretenzija na „tuđu" teritoriju? Zaista skandalozno.

Riječ, dvije o koncertu

Oduševljena je publika zajedno s Thompsonom pjevala pjesme s novog albuma „Ora et labora", ali i poznate hitove sa starijih Thompsonovih albuma. Na pjesmu „Uvijek vjerni tebi", članovi kluba navijača „Uvijek vjerni Vienna" razvili su veliki transparent i hrvatski stijeg. Bili su tu i članovi drugih hrvatskih klubova i društava koji djeluje u Austriji, kao i Thompsonovih obožavatelja iz Domovine i iseljeništava; od Jajca, Brčkog, Zagreba, Rijeke, Dubrovnika do Rame, Mostara, Varaždina, Komušine... Iako su koncertu nazočile sve generacije, bake i djedovi s unucima, roditelji s djecom, najviše je bilo mladih Hrvata, rođenih devedeset i neke, ne samo iz Beča i okolice, nego i iz Gradišća, Linza, Slazburga, Graza i drugih krajeva Austrije, koji nisu htjeli propustiti nastup legende hrvatske glazbe u Beču. Oni su svojom mladenačkom energijom i domoljubnim zanosom dali poseban pečat koncertu.

„In principio erat Verbum", a na kraju pjesma „Lijepa li si" kojom je i završen Thompsonov koncert u Beču.

Izvor: kroativ.at