FOTO  Torbe proizvedene u BiH traže se u cijelom svijetu

Obitelj Kordić
Cocopat

U Bosni i Hercegovini žive tisuće vrijednih žena. One rađaju, odgajaju i proizvode. Razgovarali smo sa ženama koje su sa deset prstiju napravile unosan biznis i krenule od ničega, a sve iz ljubavi prema modi. Danas su njihove torbice prepoznatljiv brend tražen u cijeloj regiji i šire.

Obitelj Kordić iz Busovače osnivala je brend Cocopat dok iza popularnih Lovely bags torbi stoji Marija Perić iz Tomislavgrada. Njihove priče započele prije desetak godina unutar vlastitih domova, a danas brojne djevojke u svojoj garderobi imaju ove elegantne i moderne torbice.

Sve je započelo izradom prve clutch torbice u kući obitelji Kordić. Nakon uspješnog početka majke i kćerke, Patriciji i Marijani pridružile su se i Patricijine sestre. Domišljate žene nisu mogle ni sanjati da će se iz toga razviti nešto veće te da se i danas rado prisjećaju tih početaka.

Premda vode malo poduzeće, imaju velike snove i dokaz su kako su ovakve pozitivne priče moguće i u Bosni i Hercegovini. Busovčanke su za hercegovina.info rekle više o budućim planovima, te dodale da se njihove torbe mogu kupiti u Vitezu i Sarajevu, a putem brze pošte šalju u sve dijelove BiH.

“U budućnosti ćemo, osim konstantnog rada na našoj kvaliteti, svakako nastaviti usrećivati sve naše klijentice. Trenutno se osim domaćeg orijentiramo i na zapadno tržište. Prije nekoliko mjeseci otvorili smo sestrinsku firmu u Nizozemskoj odakle putem webshopa torbice šaljemo u cijeli svijet.”

Marijina priča krenula je iz garaže gdje je počela šiti torbice za sebe i prijateljice, a tijekom devetogodišnjeg rada brend je izrastao u biznis koji sada zapošljava 28 ljudi s tim da indirektno na svim prodajnim mjestima radi preko sto ljudi. Počele su od nule, a sada njihove torbice se nose u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

“Iz hobija sam krenula dizajnirati torbu samo za sebe. Međutim svidjele su se mojoj obitelji, prijateljicama, svi su htjeli tu torbicu i za sebe, tako da je to krenulo jako spontano. Odvažila sam se napraviti konkretnu kolekciju koju ću ponuditi javnosti, torbicama sam dala ime `Lovely bags` jer su mi bile ljupke i neodoljive. Njihovim predstavljanjem na društvenim mrežama pokrenula se lavina oduševljenja i pozitivnih kritika, pa sam vrlo brzo stekla prve kupce i zaljubljenice u moj dizajn”, rekla je Marija, diplomirani menadžer Odnosa s javnošću i vlasnica brenda Lovely bags.

Kazala je kako sama dizajnira izgled torbica te kako iza ovog brenda Lovely Bags stoji jedna mala vojska.

“Tvrtka je organizirana po fazama proizvodnje, prodaje, marketinga da bi radnice mogle svaka svoj dio posla uraditi najbolje što može, i da bi firma funkcionirala onako kako svi želimo.”

Ove poduzetnice su ekološki osvještene te svoje torbice izrađuju od umjetnih materijala. U obitelji Kordić za svoje Cocopat torbice od samog početka koriste najkvalitetniju vegansku kožu jer kažu kako im je bitno da nijedna životinja nije dala život za torbu, dok Marija za izradu svojih Lovely torbica koristi umjetne kože iz Turske i Italije.

“Danas sama dizajniram uzorke i neke bazne materijale za kolekcije kako bi moji proizvodi u svakom smislu bili posebni i originalni te opravdali povjerenje klijenata. Za razliku od početne izrade, kada je za samo jednu torbicu bilo potrebno i po nekoliko sati konstantnog rada, danas, zahvaljujući napretku tehnike i organizacije proizvodnje, ovaj omiljeni aksesoar žena, nastaje po fazama i serijski, pa dnevno bude gotovo više od 100 komada spremnih za put do polica trgovina”, rekla je Marija.

Sadržaj se učitava...

Za novu kolekciju LOVELY2020 Marija kaže kako su torbice praktične, ležerne, opuštene i udobne za nošenje, odnosno odgovor na najnovije trendove.

 “Lagane su, prilagođavaju se sadržaju koji nosite u njima, a u ponudi ćete pronaći prigodne modele za posao, sastanke, školu, slobodno vrijeme, izlaske. U različitim veličinama, od neutralnih do jarkih boja te privlačnih uzoraka, ove torbice uklapaju se u različite stilove i ispunjavaju sve zahtjeve moderne žene za lijepom i funkcionalnom torbom koju će nositi od jutra do večeri.”

Na pitanje o najpopularnijim modelima žene iz Cocopata ističu Taru - svakodnevnu manju torbu, Bucket - veći funkcionalni model i Hurem  - dnevnu/noćnu torbu.

S druge strane od Lovelyca najprodavaniji su manji modeli, među kojima su Hana i Iris, a od većih modela su modeli Melanie i New York iz nove LOVELY 2020 kolekcije.

Vlasnice brendova su se složile kako samozaposlenost ima svojih mana i prednosti, ali naglašavaju kako je najvažnije voljeti ono što radiš i onda se više ništa ne čini teško te si na kraju krajeva uvijek sretan i zadovoljan.

Kreacije mladih poduzetnica možete pogledati i na Facebook stranicama: Cocopat Lovely bags