''TE NOĆI NISAM SPAVAO'' Sav nagradni fond koji je Ivanišević osvojio sa 17 godina dao je za sestrino liječenje

Goran Ivanišević

Put do uspjeha proslavljenog tenisača Gorana Ivaniševića nije bio nimalo lagan.

Baš u vrijeme kad je trebao otići na svoj prvi Austalian Open, otac mu je priopćio tužne vijesti. Naime, njegova sestra Srđana borila se s leukemijom i od te 1988. godine kreće tužna priča obitelji Ivanišević, piše Story.

Goran je tad imao 17 godina i silnu želju pomoći sestri, koja je ujedno bila i trudna, a novac za liječenje bio joj je prijeko potreban.

''Prije nego što sam otišao, otac mi je rekao: 'Vidi, imam loše vijesti, sestra ti je bolesna, moramo se posvetiti njoj, sad si sam'. Tretmani za tu vrstu bolesti, od koje je umiralo mnogo ljudi, bili su jako skupi i te noći nisam spavao. Međutim, otišao sam u Australiju i izgubio u finalu kvalifikacija za Adelaide. Ipak, upao sam u Australian Open i postao prvi igrač koji je iz kvalifikacija stigao do četvrtfinala'', prisjetio se Ivanišević.

''Sav nagradni fond koji sam zaradio uzeo sam u kešu, a do tada sam ga vidio samo na televiziji. I onda sam, sjećam se, putovao na Davis Cup protiv Danske u Beogradu, a sa sobom sam nosio sav taj novac u jakni. Stjuardesa me 16 puta pitala hoću li skinuti jaknu, ja sam je svaki put odbio i rekao: 'Ne, dobro mi je ovako'', rekao je nekadašnji tenisač jednom prilikom.

Kad je došao kući, ocu je dao jaknu u kojoj je bio sav novac od osvojene nagrade (oko 200.000 kuna) kako bi mogao platiti Srđanino liječenje, čija je borba trajala više od 30 godina, a iza nje je ostalo troje djece, Lana, Goran i Ivana.

''Imala je rak limfnih čvorova kad je bila mlađa, prošla je silna zračenja i sve je ostavilo traga. Bolest se nije vratila, ali su oštećenja bila u svim mekanim tkivima. Posebno su stradala pluća i srce. Godinu dana prije smrti imala je tešku upalu pluća. Virus je napao tri zaliska i bila je potrebna promjena. Operacija je trajala 11 sati. Sve je prošlo u najboljem redu, planirali su kako će ju probuditi. Međutim, javila se hipertenzija i nisu joj mogli pomoći.''

Srđana je preminula 2019. godine u 53. godini.