FOTO/VIDEO  Svojim je glazbenim djelovanjem zauvijek promijenio svijet pop glazbe: Michael Jackson

michael jackason, michael jackson, Thriller,  Billie Jean, michael jackson
Iako podaci o prodaji variraju (između 51-65 milijuna primjeraka), većina relevantnih izvora navodi ovaj nosač zvuka kao najprodavaniji svih vremena. 'Billie Jean', 'Thriller' te 'Beat It' evergreeni su s ovog kultnog albuma, a i ostale su se pjesme duboko urezale u glazbenu povijest. Michael Jackson, kojeg se opravdano naziva i 'Kraljem popa' napustio je ovaj svijet u lipnju 2009. godine, ali njegove pjesme zasigurno će upoznati brojni novi naraštaji. Posvetili smo mu ove retke, budući da je danas 32. obljetnica izdavanja njegova najvećeg albuma Thriller, a ujedno i najprodavanijeg nosača zvuka svih vremena.

Podaci o prodaji Thrillera kreću se između 51 i 65 milijuna primjeraka. No većina relevantnih izvora ne spori da je bez obzira na točan broj, ovaj album na prvome mjestu.

Thriller se sastoji samo od devet pjesama, no svaka od njih svojevrsno je remek djelo. Prvi singl s albuma koji je izašao bio je P.Y.T. (Pretty Young Thing), a zanimljivo pjesma istovjetnog naziva kao nosač zvuka, tek je izašla kao sedmi singl s ovog megapopularnog albuma.

Inače spot za pjesmu Thriller, smatra se najpopularnim glazbenim video spotom u povijesti, a sniman je čitavih osam tjedana te traje dulje od 13 i pol minuta.

Cjelokupan album plesno je orijentiran te sadrži dosta dance-popa, funka i disca, kao i primjesa R&B-a.

Ako ste nekim čudom propustili poslušati barem nekoliko pjesama s Thrillera, učinite to smjesta.

Da ne budemo populisti, prikazat ćemo vam live izvedbu, nešto manje pompozne pjesme (ako uopće postoji takva s ovog albuma) s najprodavanijeg nosača zvuka svih vremena.