Obitelj Michaela Jacksona upozorava na javni linč nakon dokumetarca

Obitelj Jackson je već početkom siječnja "skandaloznim i patetičnim" nazvala novi film Dana Reeda "Napuštajući Neverland" po glazbenikovom kalifornijskom ranču. Ali projekcija tog filma u petak na Sundence festivalu u nazočnosti, među ostalima utemeljiteljice pokreta #MeToo Tarane Burje, pokrenula je buru na društvenim mrežama. Brojni korisnici su skandalizirani i navode da više ne vjeruju u nedužnost kralja popa, koji je 2005. oslobođen optužbi za zlostavljanje maloljetnika.

Michael Jackson je umro 2009. predoziran lijekovima. "Michael je uvijek okretao drugi obraz, kao što smo uvijek činili kada su ljudi napadali našu obitelj, tako to rade Jacksoni", navela je obitelj pjevača u izjavi.

"Ali ne možemo tiho pratiti taj javni linč, kada se lešinari na Twitteru i drugim mrežama koji nisu poznavali Michaela obrušavajua na njega. Michael nije tu da se brani, a da je te optužbe ne bi bile izrečene", zaključila je njegova obitelj.

U četverosatnom dokumentarcu koji će u proljeće biti prikazan na kanalu HBO, dvojica muškaraca Wade Robson i James Safechuck optužuju Michaela Jacksona da ih je zlostavljao kada su imali 7 odnosno 10 godina.

Danas su četrdesetogodišnjaci. Nakon pjevačeve smrti tužili su njegove nasljednike ali žalbe su odbačene zbog zastare. Na pitanje početkom siječnja o svjedočenjima dvojice muškaraca, redatelj Dan Reed poznat po dokumentarnom filmu o atentata na satirički list Charlie Hebdo u siječnju 2015. u Francuskoj, rekao je da "nimalo ne sumnja u njihovu vjerodostojnost".

"Ako smo nešto što smo naučili, to je da su seksualna zlostavljanja složena i da se mora čuti glas žrtava", objasnio je. Michael Jackson je nekoliko puta bio optužen za pedofiliju. Prije procesa 2005. jedan ga je 13-godišnjak 1993. tužio za prikladna dodirivanja. Slučaj je riješen nagodbom o isplati 15 milijuna dolara.

HINA