Srbi optužili Camerona da im je ukrao Avatara

avatar James Cameron

Holivudski je blockbuster ukraden, tvrdi Press i autor romana Tihana iz Erga. Navodeći tu činjenicu kao autorsku krađu stoljeća, oglasio se i sam pisac Predrag Urošević.

''Knjiga i film podudaraju se u tri ključna elementa. U oba slučaja glavni junak je bačen u šumski svijet nepoznate planete, naseljen bićima koja obožavaju prirodu. Zatim, susreće mladu djevojku, koja ga vodi kroz taj svijet. I kao treće, ljudi su označeni kao negativci'', rekao je Urošević, koji je zatim nabrojio i nekoliko manjih detalja kojima pokušava potvrditi svoju teoriju.

Što se tiče osnovnog pitanja kako je slavni redatelj uopće došao do romana, Urošević je naveo nekoliko načina, a najizglednije je da je u Cameronove ruke došao primjerak scenarija koji je krajem osamdesetih poslan na razne adrese u Europi i SAD-u.

Iako je uvejren u ovu krađu stoljeća, srpski autor neće tražiti ruku pravdu, jer bi to bio ''skup, dugotrajan, mukotrpan i uzaludan posao''.

Ovo nije prvi put da se Camerona optužuje za plagijat, već su to učinili scenaristi braća Strugovsik i književnik Paul Anderson.

net.hr