VIDEO  SPECIAL EDITION 40 godina od dana koji je tako lijepo počeo

Paraf ploča

U povodu 40. obljetnice originalne objave, Dallas Records izdaje special edition premijernog albuma Parafa 'A dan je tako lijepo počeo'. Posrijedi je ključni album jugoslavenske te jedan od ključnih albuma kontinentalne europske punk-scene. Svakako, riječ je i o najvažnijem hrvatskom punk-albumu.

Objavljen je 5. lipnja 1980. i manifestirao je meteorski bljesak prve postave Parafa. Tim albumom Paraf je ušao u antologiju lokalne i europske punk-supkulture, kao i u anale regionalne pop-kulture.

Special edition albuma osim originalnog mixa donosi i četiri bonus pjesme: 'Rijeka' i 'Moj život je novi val' s njihovoga nastupnog singla objavljenog 1979., singl-verziju 'Narodne pjesme', znanu s kompilacije 'Novi punk val 78-80' i live-izvedbu kultne skladbe 'Goli otok' izvedene 1979. na nastupu u Puli.

Bio je to jedan od prvih snimljenih punk-albuma na ovim prostorima, no objavljen je s vremenskim odmakom zbog problema s jugoslavenskom Komisijom za šund. Tako je zamijenjen originalni ovitak, neke pjesme nisu uvrštene na album, a amblematska 'Narodna pjesma' na albumu je objavljena s drukčijim stihovima. Unatoč tim zahvatima, album je (pr)ocijenjen kao šund i na tržištu se pojavio s višom cijenom. No, to nije umanjilo njegov uspjeh. Početna naklada je rasprodana, pa je kasnije vinilni album doživio i drugu nakladu prodavši se ukupno u 25 tisuća kopija.

Sadržaj se učitava...

I 40 godina nakon izvornog objavljivanja, album 'A dan je tako lijepo počeo' zvuči moćno, razorno, opasno, poletno i svježe. Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer su na 14 pjesama objavljenih na albumu uspješno spojili inicijalnu punkersku jednostavnost s nesmiljenim juvenilnim buntom protiv zatupljujuće svakidašnjice. Upravo stoga, taj album zvuči toliko snažno i danas.

Kako je rekao Igor Vidmar, jedan od producenata albuma, 'Parafi su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost'.

U originalnom press releaseu koji je pratio taj album piše: "Parafi pjevaju o ulici koja znade biti podrugljiva i zajebantska, teška i mučna ulica tinejdžerskih nedoumica, strasti, zasebne mitologije i svog kuta promatranja… zato ova ploča donosi ironiju, podrugljivost, ludiranje i slobodan pristup tabuima malograđanske mediokritetske svakodnevnice. Dotad u jugoslavenskoj popularnoj glazbi gotovo nezamisliv, takav pristup osigurao je Parafima neprijeporan kulturološki pijedestal".

Koliko je Paraf bitan band dokazuje i velika fanovska baza koja ne samo da odrasta s bandom, nego se iz godine u godinu regrutiraju novi poklonici. Štoviše, to ide i obiteljskom linijom o čemu svjedoči zapis jednog vršnjaka članova banda na Facebook profilu Parafa nakon što je doznao za ovo reizdanje:

"I tako, 40 godina kasnije valja opet prema prodavaonici ploča, pa kad se unuk rodi da mu djed ima što staviti kraj uzglavlja i, naravno, pustiti mu 'Narodnu pjesmu' dok će ga nosati noću kad bude plakao. Na opću radost majke i bake, jer mu je otac i dobio ime po pjesmi Parafa koju sam pjevušio vozeći se 1992. vlakom iz Vinkovaca prema Zagrebu: 'Pimpilin Valentin…'", navedeno je u priopćenju iz Dallas recordsa.