VIDEO  Slovenka obradila nekada vrlo popularnu pjesmu

Mija Novak
Gregor Škoberne

Mija Novak akademski je obrazovana glazbenica iz Slovenije, a svoj talent odlučila je podijeliti s publikom izvodeći seriju urbanih obrada ex-Yu pjesama. Tako smo Miju mogli čuti već u obradi hita 'Jutro' Vlade Kreslina, jednog od najcjenjenijih regionalnih kantautora, a pjesma koja će nam obilježiti ovo ljeto obrada je pjesme 'Devojko mala' grupe 'Idoli'.

'Devojko mala' pjesma je koju je na stihove Božidara Timotijevića skladao Darko Kraljić, a 1960. godine snimio i otpjevao Vlastimir Đuza Stojiljković u filmu 'Ljubav i moda' u kojem je glumio i glavnu ulogu. Godinu dana poslije objavljena je i EP ploča s četiri šlagera iz tog filma, a 'Devojko mala' postala je popularna diljem tadašnje Jugoslavije. Godine 1981. su članovi glazbenog sastava 'Idoli' snimili i na svom prvom albumu 'VIS Idoli' objavili svoju obradu pjesme 'Devojko mala', priopćeno je iz Dallas recordsa. 

Mija je odrasla u glazbenoj obitelji. Otac Jerko Novak, poznati gitarist, skladatelj i pedagog, pratio ju je i bodrio od rane mladosti. Napisao je glazbu za najpopularnijeg slovenskog mačka – 'Maček Muri' iz poznate dječje bajke prema kojoj je snimljena radiodrama za televiziju kao mjuzikl i balet.

Sadržaj se učitava...

Zajedno s ocem, Mija surađuje na svojem novom singlu – obradi velikog hita 'Devojko mala', napisavši zajedno s njim aranžman koji je originalnoj verziji dao novu dimenziju. Mijina osebujna interpretacija i Jerkov virtuozni odnos s gitarom uz ostale instrumente (marimba, kontrabas, bongosi, bas flauta i kongo) u nešto laganijem tempu donose nam potpuno novo iskustvo slušanja ovog evegreena.

Godine 2013. primljena je na Glazbenu akademiju u Ljubljani, gdje je 2019. magistrirala i dobila diplomu 'summa cum laude'. Nakon završetka studija svoj glazbeni put nastavila je u Pragu, gdje je predavala klavir na 'International School of Music and Fine Arts'. Kao solistica nastupala je sa simfonijskim orkestrima SNG Opera i balet Ljubljana, SNG Opera in balet Maribor te Orkestrom Slovenske vojske. Kao klavijaturistica više je puta sudjelovala u simfonijskim orkestrima, a i danas redovito sudjeluje u predstavama SNG Opera in balet Ljubljana.

Sadržaj se učitava...

Mijina priča s pjevanjem uz gitaru započela je 2018. godine kada su joj prijatelji studenti koje je upoznala u Pragu za rođendan kupili dvije pjesmarice s melodijama, tekstovima i akordima. Sve što je uslijedilo bilo je vrlo spontano, a rodila se jednostavna priča: priča o prepoznatljivim pjesmama koje dolaze iz srca i izvode se uz gitaru.

A kako je nastala ideja o obradama bezvremenskih hitova? U toplim ljetnim noćima na otoku Silbi nastajale su prve obrade svima nama poznatih pjesama. Početkom proljeća ove godine Mija je objavila svoju prvu pjesmu, obradu hita 'Jutro' Vlade Kreslina, jednog od najcjenjenijih regionalnih kantuatora.

Sadržaj se učitava...

Nakon pjesme 'Jutro', tu je i 'Devojko mala', a Mija nam se povjerila kako je nastala obrada već gotovo nacionalizirane pjesme: "Nakon izvrsnih izvedbi Đuze Stojiljkovića i 'Idola', stvaranje obrade kultne 'Devojko mala' bio je veliki, ali iznimno ugodan izazov. Mislim da smo mu Jerko i ja uspjeli dati vrlo originalnu masku. Dugo sam tražila inspiraciju za interpretaciju vokala, dok nisam shvatila da je ona već cijelo vrijeme ispred mene: našla sam je u pjesmama argentinske pjevačice Mercedes Sosa koju sam puno slušala u tom razdoblju".

U iščekivanju obrade pjesme 'Grad' Grupe 220 koja bi trebala uskoro ugledati svjetlo dana, uživajmo u Mijinoj izvedbi pjesme 'Devojko mala'.