"Severina je srpska pevaljka": Najpopularnija Hrvatica pjeva turbo-folk i uništava hrvatsku kulturu!

"Hrvatska zvijezda promovira srpsku muziku", tvrdi Catherine Baker, profesorica na Sveučilištu u Southamptonu, koja je napisala doktorat o hrvatskoj pop muzici. Kako piše "Slobodna Dalmacija", njeno istraživanje rezultiralo je monografijom "Saunds of borderlend" ("Zvuci sa granice"). Najzanimljiviji rad u knjizi je "Kada Seve sreće Bregovića: folklor, turbo-folk i granice hrvatskog glazbenog identiteta", u kome Bakerova opisuje kako "istočnjački" - što će reći, srpski - melos prodire u hrvatsku glazbu.

"Kada je Harry sreo Sally, dogodila se romansa, a kad je Severina srela Bregovića, dogodila se promjena hrvatskog nacionalnog identiteta: nakon sudbonosnog susreta Splićanke i Sarajlije srpski turbo-folk, već godinama prisutan na rubovima domaće scene, prodro je u hrvatski glatbeni "mainstream", a time i u srce hrvatskog sna. Pardon, u srce hrvatske kulture", kaže dr Baker, imajući na umu Severinin nastup na Eurosongu 2006. godine sa pjesmom "Moja štikla", za koju je Goran Bregović uradio "narodnjački" aranžman.

Ona upoređuje Vučkovićevu sa Lepom Brenom: kao što je Bosanka osamdesetih uvela folk u "mainestream" bivše Jugoslavije, tako je Dalmatinka to isto uradila u Hrvatskoj.

Baker se osvrnula i na Severinin privatni pornić, objavljen u medijima 2004. godine, podsjećajući da je pjevačica zatim provocirala publiku pjesmom u kojoj tvrdi:

"Tebi sam vjerna ko opatica, ko svaka druga Hrvatica". Bakerova posebno uočava detalj iz spota u kome Severina stoji pred hrvatskom zastavom, dok slovo S u njenoj pozadini podsjeća na ustaški amblem. U knjizi analizira i pjevačicin odnos sa bivšim premijerom Ivicom Račanom, za čiji je SDP svojevremeno i pjevala.