VIDEO  SEGUTRA Istarski tonovi u funky ritmu

SEGUTRA Istarski tonovi u funky ritmu
Danilo Caković

'Segutra' na istarskom dijalektu znači jutros. Jutro je razdoblje odmah nakon buđenja, simbol je svježine, novog dana, nadahnute produktivnosti, mirne energije. Jutro budi i osvježuje. Tako i u ovoj glazbenoj maniri 'Segutra' unosi lagani povjetarac u ova vruća, suncem 'spržena' jutra, a taj specifičan glazbeni sadržajni format donio nam je spoj rocka, bluesa sa primjesama melodičnog popa, i izvorne istarske glazbe. 

Nosilac ponovnog rođenja 'Segutre', koja je nastala još 2008. godine, ove moderne proširene, domaće fameje (obitelji) je Tasha - Nataša Petrić (maat, Bastardz), sa svojom neizostavnom, znalačkom, istrijanskom, kako ona kaže 'škvadrom mobile' i njenim proširenim, uvezenim članovima koji nam svi zajedno donose singl s nadolazećeg albuma - 'Sunce', ljetnu gruvijadu na istrijanski način, priopćeno je iz Dallas recordsa.

U funky ritmu, istarski tonovi poprimaju neki novi, osvježavajući i pitkiji okus, u kojem je dijalekt egzotičan začin za bolje štucigivanje (podbadanje). Pjesma je snimljena još 2016. godine, ali kako kažu iz 'Segutre', očito je čekala neki novi dan koji se dogodio upravo jutros, a u međuvremenu istrijanska fameja se proširila, kako to u zadnje vrijeme postaje i pravilo modernih obitelji. 

"Da nastavimo tradiciju originalne postave, 'uvezli' smo i pridružene članove, one koji su zaslužili pravi pijat domaće istrijanske maneštre..haha...", poručila nam je Tasha te dodala kako je pjesma 'Sunce' jedna igra, neobavezna, vedra i šaljiva priča koja istovremeno može i ukazati na aktualne tematike globalnog zatopljenja 'jer u svemu naši suncobrani su mali, moramo bježati u hlad, jer ono sve više peče.'

"Život je jedna velika igra, a mi smo u trenutku neke prolaznosti njome počašćeni. Naš najveći umjetnik je priroda! Ona nas uči balansu, sve dok poštujemo trenutnu spoznaju koja nas zaustavlja. Ne uzimajmo se previše ozbiljno, budimo fleksibilni, okrenimo se svim osobnim iskustvenim promjenama, ostanimo otvoreni za primanje drugačijeg, i budimo pozitivni, u tom rastu prema sebi.

Sadržaj se učitava...

Uvijek i onda, darujmo osmijehe, jer ništa nije toliko važno da se ne možemo nasmijati. Smijmo se od Segutra(Jutros)", rekla je Tasha o pjesmi koju autorski potpisuje Tonči Horvat Hus, a u tekstu mu se pridružio Andy Ninvalle (rap). 

Uz Tashu Petrić, proširenu fameju 'Segutre' još čine: Alen Spada – Špada (veslo-gitara), Boris Bošković – Boro (bajs–bas), Dušan Kranjc – Dule (konzerve-bubanj), Kristian Terzić-Kiki (tipke-klavijature), Miron Hauser - Miron (trombivanje-trombon), Branko Sterpin – Bringe (rompivanje-truba), Ivica Premelč – Ywek (škripade-saksofon), Andy Ninvalle aka Stewlocks – Andy (brontulivanje–rap), i Tasha Petrić na vokalu (čakulivanje). 

Tonči Horvat – Hus Tončo (mužika, beside, bobići (tajna), začini ovi-oni, ča će mi ki, ki će mi ča – glazba, tekst, produkcija i mix), Miron Hauser - Miron (začini ki peću, za one malo jače igrače – aranžman za brass sekciju), Dragutin Smokrović – Smokva (domaće istrijansko, extra djevičansko maslinovo ulje, ocat od smrikve (smokve) u kapima – mastering), Danilo Caković – Caki (tavaja(stoljnjak) spod(ispod) pijati(tanjura) – kamera, montaža, kolor korekcija), i Stelio Pauletić – Pol (oni ki(onaj koji) je šporka(sprljao) bilu tavaju(bijeli stoljnjak) sa smihon(smijehom) – karikature).