FOTO/VIDEO  Santana novim albumom slavi 45 godina karijere

Carlos Santana, 45 godišnjica, Corazon, četvrti studijski album
Carlos Santana, jedan od najboljih živućih rock gitarista, 45. godišnjicu objavljivanja prvog albuma - »Santana«, 1969. - obilježio je na najbolji mogući način - objavljivanjem novog albuma koji glazbom, gostima koji na njemu nastupaju, pa i nazivom »Corazon« (Srce), predstavlja veliku zahvalu onome što najviše voli - latino glazbi. U uspjeh albuma, posebno na latinoameričkom govornom području, uopće ne treba sumnjati jer su, primjerice, i album i prvi singl »La Flaca« poharali top ljestvice svih južnoameričkih zemalja, osvojena su i prva mjesta američkih ljestvica latino albuma, na Billboardovoj općoj ljestvici stigao je do visokog devetog mjesta, hit je i u Europi, a nekoliko odsviranih koncerata potvrđuje kako će biti jako teško doći do karata za svjetsku »Corazon« turneju.
Za bolje odnose

No, po vlastitim riječima, Santana nije želio svijetu još jednom samo pokazati ljepotu latino glazbe oplemenjenu njegovim fantastičnim blues/rock gitarističkim umijećem, već poboljšati i odnose između hispanoameričke i ostalih svjetskih rasa.

- Više no ikada ranije u filmovima se pojavljuju likovi latino muškaraca i žena koji nisu negativni poput lika iz filma »Scarface«. U SAD-u polako kršimo stereotipe o tome da su Latinosi negativci i baš zato sad je pravo vrijeme za ovaj album, rekao je Santana za Billboard, a koliko je u pravu vidi se iz iz podatka da cijeli album, prateći dokumentarni film i predstojeću svjetsku turneju sponzorira Turistička zajednica Meksika koja baš sjajnom glazbom s ovog albuma želi pokazati kako latino svijet nije samo mjesto droge, narkokartela i nasilja.

Novi, 22. studijski, a 37. ukupno Santanin album sniman je, ponajprije zbog velikog broja gostiju, u različitim studijima - Las Vegas, Burbank, Rio de Janeiro, Miami, Los Angeles i San Rafael, a producirao ga je Lester Mendez koji je vrlo umješno i uspješno povezao, kako u studijskim, tako i u live verzijama, Santanu s njegovim gostima, isključivo latino glazbenicima koji možda u svjetskim okvirima nisu tako poznati, ali su u Južnoj Americi i ostalim zemljama španjolskog i portugalskog govornog izraza velike zvijezde s albumima koji se prodaju u milijunskim nakladama.
Gost do gosta

Album dug 45 minuta otvara zarazno plesna »Saideira«, obrada hita brazilskog reggae rock benda Skank čiji vođa i gitarist Samuel Rosa sudjeluje u izvedbi. Pjesma je bila hit 1998. godine, a Santanina verzija umjesto portugalskog nudi španjolski jezik te spojem latino i ska zvuka predstavlja ne samo idealan uvod u razigrane latino ritmove, već i potencijalni veliki koncertni hit. Slijedi potom »La Flaca«, hit španjolske latino rock grupe Jarabe de Palo iz 1996. godine uz čijeg pjevača Juanesa, kolumbijskog rock glazbenika, slušamo iznova odličnu ritmičnu izvedbu koju Santana nadograđuje prepoznatljivim kratkim solažama. »Mal Bicho« u kojoj uz Santanu svira argentinska ska rock grupa Los Fabulosis Cadilacs, a pjeva njihov pjevač Vicentico, novi je sjajan dodatak žestokom ritmu pri čemu sve skupa u pozitivnom smislu podsjeća na ono što radi Manu Chao. Nakon tri obrade Santana nudi »Oye 2014«, novu verziju skladbe »Oye Como Va« Portorikanca Tita Puentesa s kojom se Santana proslavio na drugom albumu »Abraxas« iz 1970. godine, a novu je verziju upotpunio zanimljivim rap dijelom u kojem sudjeluje Pitbull, Armando Christian Perez, američki latino glazbi skloni reper kojeg smo nedavno mogli vidjeti i čuti na otvaranje nogometnog SP, neposredno prije utakmice Brazil - Hrvatska. Nakon latino američkih ritmova Santana u petoj pjesmi ugošćuje Ziggyja Marleyja i kolumbijskog hip-hopera ChocQuibTowna te zajedno izvode čuvenu Bob Marley temu »Iron Lion Zion« potvrđujući kako itekako zajedno mogu latino, reggae i hip hop. Za zahtjevnije slušatelje i sladokusce vrhunac albuma vjerojatno je »Una Noche En Napoles«, obrada pjesme »Una Notte a Napoli« američke grupe Pinki Martini koju Santana izvodi praćen fantastičnim glasovima meksičke pjevačice Lile Downs, španjolska flamenko kraljice Nine Pastori te Argentinka Soledad. Diskretna Santanina pratnja u prvi plan stavlja vokalne mogućnosti ove tri pjevačice i omogućava uživanje čas u fado zvuku, čas u tradicionalnoj glazbi Argentine i Meksika, a nastavak je isto tako božanstven jer »Besos de Lejos« u izvedbi podrijetlom Kubanke Glorije Estefan teško može ljubitelje latino zvuka ostaviti bez oduševljenja.
Dvije minijature

Tek u osmoj pjesmi albuma, temi »Margarita« koju izvodi uz Romea Santosa, američkog pjevača dominikansko-portorikanskih korijena, Santana u nešto većoj mjeri odstupa od klasičnog latino zvuka i nudi sjajan primjer melodiozne pop glazbe tipične za tropske krajeve, a taj se trend potom nastavlja u jedinoj potpuno novoj pjesmi albuma, temi »Indy« koju je za ovaj album napisao i otpjevao, i to na engleskom jeziku, američki Latinos Miguel Jontel Pimentel dodavši latino zvuku i elemente bluesa i popa. Tu raznovrsnost, pojačanu country i pop zvukom, potom čujemo i u »Feel It Coming Back« koju - možda i nepotrebno budući da je original »Amor Correspondido« na španjolskom - pjeva na engleskom Argentinac Diego Torres. No, ti trenuci bijega od latino sazviježđa tu i prestaju, a album završava s dvije male glazbene minijature - najprije »Yo Soy La Luz« koju Santana izvodi u društvu s američkim jazz sakasofonistom Wayne Shorterom i svojom suprugom bubnjaricom Cindy Blackman, a potom za sam kraj čujemo »I See Your Face«, akustični biser brazilskog gitariste Bola Setea koju prozračna Santanina verzija čini fantastičnom i pokazuje kako se glazbom može dočarati duh religije.

»Corazon« je idealan za svakog ljubitelja Santane, ali i latino zvuka općenito. Iako surađuje s latino zvijezdama iz svih dijelova svijeta, i iako su mu puno pomogli i dali veliki doprinos albumu, ipak je i dalje u prvom planu njegova fantastična gitara koja svaku pjesmu čini boljom i ljepšom pa je sigurno da će, i ne samo ovog ljeta, »Corazon« biti rado slušan posvuda po svijetu.
"Santana IV"

Čim završi svjetska »Corazon« turneja, najavio je Santana, slijedi novi ulazak u studio, a pratit će ga Gregg Rolie (orugulje, piano) i Michael Shrieve (bubnjevi), originalni članovi postave grupe Santana iz 1969. godine. Pridružit će im se Neal Schon, gitarist grupe Journey i zajedno će napraviti album »Santana IV« pri čemu ovo IV znači da će originalna Santana postava napraviti svoj četvrti studijski album. Lijepo bi bilo kad bi i to bilo u tijeku ove obljetničke godine.