PRESKUPO JE Crna Gora i S. Makedonija odustali od Eurosonga

Eurosong 2023

Crna Gora neće sudjelovati na Eurosongu 2023. godine, potvrdila je Radiotelevizija Crne Gore.

"Nakon sagledavanja dostupnih resursa, troškova cijelog projekta i obaveza koje Javni servis očekuju u narednom razdoblju, donijeta je odluka da Crna Gora neće sudjelovati na Eurosongu sljedeće godine", navode iz RTCG.

"Pored značajnih troškova kotizacije, kao i cijene boravka u Velikoj Britaniji - suočili smo se i sa nedostatkom interesovanja sponzora, tako da smo odlučili da postojeće resurse usmjerimo na financiranje tekućih i planiranih nacionalnih projekata i organizacijskih te programskih reformi, koje za sobom povlače i značajne investicijske zahvate u opremu i prostorije", dodaju iz Javnog servisa.

Crnu Goru je na ovogodišnjem Eurosongu predstavljala pjevačica Vladana sa pjesmom 'Breathe', ali se nije uspjela izboriti za mjesto u finalu.

Nakon vijesti da Crna Gora neće sudjelovati na Eurosongu, objavljeno je da ni Sjeverna Makedonija neće sudjelovati na natjecanju za pjesmu Eurovizije sljedeće godine kako bi uštedila na računima za struju.

Državna televizijska kuća u zemlji objavila je vijest nakon što je obznanjeno da je Liverpool postao domaćin Eurosonga 2023. godine, prenosi Klix. MRT je u saopštenju objavio: "Zbog ekonomske i energetske krize i visokih troškova Sjeverna Makedonija neće sudjelovati na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2023. koje će se održati u svibnju u Liverpoolu, u Velikoj Britaniji".

Ovo će biti prvi put da Sjeverna Makedonija ne sudjeluje u natjecanju od proglašenja svoje neovisnosti.