VIDEO  PREMIJERA BluVinil vam singlom Apaši donosi retro zvuk

PREMIJERA BluVinil vam singlom Apaši donosi retro zvuk
Dallas records

'BluVinil', jedan od bendova iz milenijalskog vala službeno je objavio svoj album prvijenac - 'Apaši'. Uz album, čiju audio produkciju potpisuje Antonino Šimić iz Greenwood Studija,  objavljen je i istoimeni naslovni singl i videospot, za kojeg iz 'BluVinila' kažu kako je ovo njihov najzabavniji i najbolji spot do sada, a nastao je pod redateljskom palicom Tomislava Dugandžića, jednog od najpoznatijih šibenskih talenata. 

"Scenarij i priču osmislio je upravo Tomislav Dugandžić i savršeno pogodio naš retro identitet te atmosferu čitavog albuma. Glavni motivi koji se provlače kroz spot su magnum košulje, sintesajzeri, brkovi, retro trenirke i ulje u kosi - dovoljno da steknete dojam", poručuje kantautor, gitarist i vokal u bendu Matej Nakić. 

Na albumu se nalazi devet pjesama koje žanrovski pripadaju vintage rock i popu, a dostupan je u digitalnom izdanju na Spotifyu, Deezeru, iTunesima i svim ostalim digitalnim servisima, a objavljen je nakon šest predstavljenih singlova i pet videospotova, među kojima se ponajviše izdvajaju zadnja izdanja 'Sigurna u nas', 'Moderna' i 'Komarac'. 

"Iza nas je puno uspona i padova, usvojenih lekcija (poglavito na svojoj koži), mnogo odricanja i naposljetku napornog rada. Izgraditi zvučni i vizualni identitet nije baš lako, stoga posebne zahvale idu našoj izdavačkoj kući Dallas Records, koja je čitavo vrijeme vjerovala u nas i imala povjerenja u tu našu retro-rock priču. Ovakve se objave često pretvore u patetiku, ova se vjerojatno već pretvorila - stoga idemo do kraja. Nije to samo nosač zvuka. To smo mi, a 'Apaši' su naš super duper novi album i novi singl, wohooo, slušajte nas pazite nas, jer znakovi su premalooo" , poručuju iz 'BluVinila'.

Sadržaj se učitava...

Album je ekskluzivno preslušao i Bojan Mušćet, glazbeni kritičar, novinar, urednik i publicist, a o 'Apašima' kaže kako imaju zvuk koji zasigurno neće ostati nezapažen, navodi se u priopćenju iz Dallas recordsa.

"Za razliku od medijske prakse kad izvođač bez hita jednostavno nema izgleda da bude uočen, kaljenje na koncertnim prostorima, pa makar i pred web-kamerom ipak gotovo u pravilu rezultira zanimljivim rezultatima. Šibenski 'BluVinil' sigurno nema općenarodni hit, ali svakako ima zvuk koji neće ostati nezapažen. Zagazivši duboko u angažiranu vintage rock-glazbu, 'BluVinil' je napravio vješti balans između popa i rocka stvorivši hektičnu kolekciju skladbi koje tvore njihov prvijenac 'Apaši'. 

Naslovni singl kojim će se nastojati probiti među bljedolikim slušateljstvom odražavaju rijetku namjeru i potencijal. Naime, njihov vispreni iskaz podsjeća na 'Indexe', a vokal Mateja Nakića u pojedinim dionicama svakako će podsjetiti na Davorina Popovića Pimpeka. U knjizi 'Sedma republika' Ante je Perković istaknuo kako 'Indexi' za sobom vuku veliko nasljeđe, no da nema banda koji stremi biti novim 'Indexima'.

E, pa, 'BluVinil' bi mogao biti upravo taj bend. S jedne strane, duge instrumentalne dionice koje vuku podrijetlo iz sedamdesetih, a s druge melodijske linije s refrenima koji odmah ulaze u uho govore upravo tome u prilog. Takva je i skladba 'Apaši' kojom jurišaju na top-ljestvice. Pjesma odražava juvenilnu prpošnost (stih 'Ovo će biti naša godina' otpjevan u 2020. vrlo je indikativan), ali istodobno i instrumentalističku stabilnost benda koji zna što hoće. Album donosi razumljiva istraživanja i svakako otkriva potencijal koji bend ima. 'Apaši' su vrsna najava albuma, no iza ekspresivnosti singla kriju se još mnoga iznenađenja u dugosvirajućem formatu".

U njihove tri godine postojanja, od značajnih nastupa 'BluVinila' tu je otvaranje za Sachera u Boogaloou, samostalni koncerti u zagrebačkim klubovima Sax, Route 66 i Vinyl, koncertna promocija albuma u Hard Placeu, nastup na CMC200 festivalu u Slavonskom Brodu i nastup na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu, a novi su album uživo nedavno predstavili i u zagrebačkom Hard Placeu gdje su nastupili u sklopu #13 Velike Rock Eksplozije. 

Singl i videospot 'Apaši' BluVinil su premijerno predstavili na CMC Televiziji, u emisiji 'Svijet Diskografije' Zlatka Turkalja na Hrvatskom Radiju te na portalu Dnevnik.hr, a osim u Hrvatskoj, predstavili su se i diljem regije - u Bosni i Hercegovini na Radio Kameleonu i portalu Hercegovina.info, u Srbiji na Radio Beograd 202 i portalu Rockmotiva.com te u Sloveniji na portalu Rock.si.