VIDEO  Otkrivena tajna pjesme koju je Toše Proeski objavio nekoliko mjeseci prije smrti

Toše Proeski
... Toše Proeski, uspjela je obilježiti karijeru ovog, možda jednog od najboljih vokala na prostorima bivše Jugoslavije.

Mnogi su tumačili skrivene poruke u ovoj pjesmi, o tome kako je u njoj bio Tošetov život opisan... A nevjerojatno je to što ta pjesma nije ni bile njemu namijenjena, već ju je sam, očigledno sudbinski, odabrao. Ili je pjesma odabrala njega.

- To je pjesma koju sam pisao prije nego što sam upoznao Proeskog. Jedno godinu-dvije poslije sam sreo Nikšu Bratoša i kažem mu: „Imam jednu pjesmu koju ne dam nikome. Nikome. To mi je toliko dobra pjesma, da ću pjevati sam pa makar sve pokvario. Ali od tebe za sve ono što smo do sada surađivali tražim da mi je aranžerski uradiš džabe. I on pristane. Pita me kako se zove pjesma, ja kažem - ''Igra bez granica" - kaže Miroslav Drljača Rus, čovjek koji je napisao tekst za ovu pjesmu, inače autor koji je radio sa Željkom Bebekom, „Crvenom jabukom", Mišom Kovačem...

Poslije nekog vremena, ispričao je Rus, Toše i ja se vozimo u autu i on me pita:

- Imao si neke pjesme koje samo za sebe pišeš?

- Da...

- Je li mogu da čujem neku?

- To su šansone, teške pjesme... Nije to popularna glazba.

Ali Toše je kopao malo tamo po mojim CD-ovima i odjednom, smije se Toše, a ono piše "Miroslav Rus - pjesme koje ne dam nikome".

I on stavi da čuje i prva bude - "Igra bez granica". To je bio kraj, jednostavno nije dozvolio da sanjam o tome da dam nekome drugom pjesmu ili da ju ja otpjevam... Njegova i kraj - ispričao je Rus.

Kada je došao u studio s Tošetom i tom pjesmom, mnogi su rekli da je on još mlad za nju, da je pjesma teška za njega...

- Nisu razmišljali da se radi o jednom vanserijskom pjevaču. Kada je otpjevao pjesmu, svi su bili oduševljeni. Ima pjevača kojima vokale snimamo po više dana. Toše je pjesmu otpjevao iz prve. I kada ju je otpjevao, on me je povukao na stranu i tiho pitao: "Rus, jesam li je dobro otpjevao?"

- Bože dragi, rekao sam mu, otpjevao si je bolje nego što sam je ja napisao.