NOVI BIZNIS I TO U AMERICI Dino Merlin proizvodit će struju uz pomoć oceanskih valova, vjetra i sunca

Dino Merlin
Armin Durgut

Dino Merlin je sa svojom suprugom Amelom Dervišhalidović i dvojicom suradnika odlučio pokrenuti biznis u Americi koji će se baviti proizvodnjom struje pomoću korištenja valova, energije vjetra i sunčeve energije.

Dokument je zaveden u američkim i drugim svjetskim kancelarijama koje evidentiraju patente inovatora. Dino i Amela sarađuju sa kardiologom A. Hamidom Hakkijem i Belminom Hakki, koji žive u Danidinu na Floridi.

Dino Merlin

Opunomoćenik za registraciju je firma Physician Electronic Network LLC. Nju je 2007. osnovao A. Hamid Hakki.

Patent je primljen krajem 2018., objavljen 25. travnja 2019,. a odobren 7. siječnja 2020. godine. Patent je dobio klasifikacijsku oznaku H02N2/18. To je oznaka za električne mašine koje koriste pijezoelektrični efekat, elektrostrikciju ili magnetostrikciju za proizvodnju električnog izlaza iz mehaničkog ulaza kao što je generator.

U opisu patenta je navedeno da je riječ o proizvodnji električne energije iz kombinacije tri izvora: oceanskih valova, vjetra i sunca te da uključuje pretvaranje kretanja platforme za podizanje nagore i nadolje u rotacijsko kretanje osovine koristeći više lopatica postavljenih na osovinu, prenosi Klix.ba.

"Lopatice izazivaju rotaciju osovine od unutrašnje energije vjetra dok se lopatice kreću gore i dolje unutar šupljine. Okno je povezano sa generatorom za proizvodnju električne energije. Vjetroturbina je postavljena na plutajuću platformu za pretvaranje energije vjetra u električnu. Štoviše, uključeni su solarni paneli, naprimjer, postavljeni na plutajuću platformu ili lopatice vjetroturbine. Solarni paneli također proizvode električnu energiju kada su izloženi svjetlosti", također je navedeno.