VIDEO  Novi album renomiranog kantautora, gitariste i pjevača

Novi album renomiranog kantautora, gitariste i pjevača
Brian Rašić

Renomirani beogradski kantautor, gitarist i pjevač Nikola Čuturilo, nakon devetogodišnje diskografske pauze predstavio je 'Priče iz Depoa' (Lampshade Media, 2021.), jedan od svojih najosobnijih albuma, snimljen na način dobro ozvučenog benda na pozornici, sirovo, bez puno ili imalo ukrasa sa strane.

Dugo iščekivani album stiže nakon velikog uspjeha singlova 'Sanjam te' i 'Lice ulice', a predstavlja intimnu i iskrenu projekciju, izraženu u maniri autentičkog rock zvuka. 

Bez obzira koje glazbeno polje istražuje u pjesmama - grub, oštar zvuk gitare ili nježne balade punog srca, Nikola Čuturilo uspijeva kao i uvijek izbjeći zamke puke eksploatacije, čvrsto ostati u svijetu dosljednog stvaranja i time potvrđuje poziciju autora koji već četiri desetljeća okupira srca, i umove sofisticirane publike rokenrola širom Balkana, navodi se u priopćenju iz Dallas recordsa. Od trenutka kada se singl 'Sanjam te' ukazao, album je s nestrpljenjem očekivan, a po dosadašnjim reakcijama kritike nije razočarao. Upravo suprotno.

Novinar Nenad Rizvanović za tjednik 'Vreme' je napisao:  "….novi album Čuturin je tako poletan, pun glazbenog entuzijazma, mladenačke bistrine, lakoće i energije, baš zato se sve na ovoj ploči tako lijepi od zaraznih melodija, izvanrednih gitarističkih solaža i svježih fraza, baš zato sve frca od melodije, adrenalina i čistog rocka. 

Kao nikad do sad, Čutura i njegov bend nisu tako lako protutnjali kroz klišee roka, bluza, soula, džeza, sve je to kristalno čisti mainstream. Na jeziku nekadašnje rock kritike Čutura je čisti AOR, iliti adult oriented rock - ili kako je Dražen Vrdoljak svojevremeno lucidno preveo 'rok za ugodno starenje', samo što je Čutura sve to 'preoznačio i ispremješao".

Sadržaj se učitava...

Poznati beogradskog glazbeni kritičar Petar Peca Popović kaže: "Baveći se 'svijetom oko sebe' i 'svijetom u sebi' onako kako ga vidi i osjeća, bez ulagivanja i kompromisa, Nikola nudi ploču za svijet, koji žudi da čuje nešto smisleno. Bez straha i uprkos svemu ide svojim putem. Njegovo oružje su pjesme, a streljivo ljubav i hrabrost. Danas je jedan od rijetkih koji nije ni gluh, ni nijem na stvarnost koja nas okružuje. To se na ovom albumu dobro čuje".

'Priče iz Depoa' nastale su u izazovno vrijeme lockdowna i poslije znatno mračnijeg niza glazbenih reakcija na previranja i turbulencije u društvu, u kojem živimo i radimo. Ovim albumom, Čuturilo se vraća na mjesto gdje ljubav i iskrenost zaista funkcioniraju i kaže: "Meni je ovo jako važno, to sam se sa bendom dogovorio, a i sa vladom, mi radimo jako važnu stvar. 

Neću nikada pristati da je ovo sporedna djelatnost, koja je zapravo tu nekakav ukras. Na žalost, mi slušamo gomilu nebitnih stvari, gomilu budalaština, ono što je bitno vrlo često u posljednje vrijeme dozvoljavamo da tako sa nipodoštavanjem, prođe pored nas. Život je jedan. Meni je ovo najvažnije na svetu".