VIDEO  Nakon duže pauze, Gibonni donio 'Kišu'

Gibonni
Vedran Metelko

Gotovo točno pet godina od izlaska posljednjeg diskografskog izdanja (album 'Familija' s Oliverom Dragojevićem), novim singlom 'Kiša (Z’naab)' (čitaj: zinab), Gibonni otvara novo poglavlje karijere i najavljuje budući EP (ili mini album) 'U po' ure' koji će izaći tijekom ljeta ove godine, navodi se iz Dallas recordsa. 

'Kiša', koja nosi i podnaslov 'Z’naab', što je etiopski naziv za kišu, velika je pop pjesma, majstorski skrojenih stihova, koja svojim himničnim refrenom kao stvorenim za zborsko pjevanje publike priziva, ne kišu, nego, nadamo se, i skori povratak velikih koncerata. 

Uz prepoznatljivi Gibonnijev autorski potpis 'Kiša' je, kako i sam Gibonni kaže: 'spoj Dalmacije i Afrike', čemu je pridonio gostujući glazbenik Haddis Alemayehu Haddinqo, svirač tradicijskog etiopskog gudačkog glazbala 'masinqo', te back vokali zbora Etiopian Moseb iz Adis Abebe, uz dodatnu podršku zbora župe Sv. Petra iz Nkeyeme u Zambiji.

"'Kišu' otvaraju Gibi tako mili afro-gospel vokali uz afro-beat s primislima na Simonov 'Graceland' ili Johnnyja Clegga & Savukau. Dakako, uz razigrani bubanj Branimira Gazdika (iz Gibonnijevog benda i grupe Elvisa Stanića) i perkusioniste 'Cubisma' Mladena Ilića (koji na trenutke odvlači ritam i prema afro-cubani) i živahni bas kojeg je, kao i mandolinu, odsvirao producent&multiinstrumentalist Nikša Bratoš.

Sadržaj se učitava...

Afro 'sound' začinjen vokalima kakve su Paulu Simonu podarile Ladysmith Black Mambazo spletene su u gusti glazbeni dreadlock s gudačkim dionicama Alemayehua i Gibinog Marka Ramljaka. Lucidno k tome, 'podebljane' puhačima (prvorazrednom brass družinom znanom iz produkcije televizijskog showa 'A strana') koji tom multi kulti amalgamu sjajnim trombonom Marina Ferketina i ukupnom svirkom puhača daju i dašak New Orleansa. … 

Osunčana melodija s himničkim refrenom koji zove na zborno pjevanje, zaraznim beatom te skockana kao 'organski' srastao kompaktni broj u kojem nema solo dionica, 'Kiša – Z'Naab' je apsolutni zgoditak. Jedna od onih skladbi koja rastjeruje oblake i zove na ples ili osmijeh. Kao ljekovita glazbena pilula za huda vremena", piše između ostalog o 'Kiši' Zlatko Gall za Mixer.hr.

Pjesmu potpisuje Gibonni, aranžman Gibonni i Nikša Bratoš, koji je ujedno zaslužan i za produkciju.