Nakon 40 godina i dalje su aktualne pjesme Parafa

Parafi u mladosti
Nikola Petković

Ključni album jugoslavenske te jedan od ključnih albuma kontinentalne europske punk-scene 'A dan je tako lijepo počeo' objavljen je prije 40 godina, 5. lipnja 1980. i manifestirao je meteorski bljesak prve postave 'Parafa'. Tim albumom 'Paraf' je ušao u antologiju lokalne i europske punk-supkulture, kao i u anale regionalne pop-kulture.

Bio je to prvi snimljeni punk-album na ovim prostorima, no objavljen je s vremenskim odmakom zbog problema s jugoslavenskom Komisijom za šund. Tako je zamijenjen originalni ovitak, neke pjesme nisu uvrštene na album, a amblematska 'Narodna pjesma' na albumu je objavljena s drukčijim stihovima.

Unatoč tim zahvatima, album je (pr)ocijenjen kao šund i na tržištu se pojavio s višom cijenom. No, to nije umanjilo njegov uspjeh. Početna naklada je rasprodana, pa je kasnije vinilni album doživio i drugu nakladu prodavši se ukupno u 25 tisuća kopija.

I 40 godina nakon izvornog objavljivanja, album 'A dan je tako lijepo počeo' zvuči moćno, razorno, opasno, poletno i svježe. Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer su na 14 pjesama objavljenih na albumu uspješno spojili inicijalnu punkersku jednostavnost s nesmiljenim juvenilnim buntom protiv zatupljujuće svakidašnjice. Upravo stoga, taj album zvuči toliko snažno i danas.

Sadržaj se učitava...

Kako je rekao Igor Vidmar, jedan od producenata albuma, "'Parafi' su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost".

U originalnom press releaseu koji je pratio taj album piše: "'Parafi' pjevaju o ulici koja znade biti podrugljiva i zajebantska, teška i mučna ulica tinejdžerskih nedoumica, strasti, zasebne mitologije i svog kuta promatranja… zato ova ploča donosi ironiju, podrugljivost, ludiranje i slobodan pristup tabuima malograđanske mediokritetske svakodnevnice". Dotad u jugoslavenskoj popularnoj glazbi gotovo nezamisliv, takav pristup osigurao je 'Parafima' neprijeporan kulturološki pijedestal, navodi se u priopćenju Dallas recordsa.

O nastanku albuma, Valter Kocijančić je u interviewu koji je napravio Bojan Mušćet za booklet CD Box-seta 'Sabrana djela 1976.-1987.' rekao: "Ja sam dobio, nakon mnogo vremena, poziv od diskografa da se javim u vezi snimanja ploče. Trebali smo potpisati ugovor i još neke dokumente. Tako još uvijek imam doma pogodbu s izdavačima o korištenju instrumenata u studiju. Mi smo donijeli samo naše gitare i bubanj, ali trebalo je još opreme. Kad sam dobio taj poziv na snimanje albuma bio sam sretan kao prasac, bio je to poziv iz vedra neba, pa u rebra. Band koji se zajebava cijelo vrijeme, sad ide snimati ploču – nestvarno!"

Sadržaj se učitava...

'A dan je lijepo počeo' nalazi se i u CD boxu 'Sabrana djela 1976.-1987.' na CD-u s dodanim pjesmama iz prve faze stvaralaštva banda, uključujući i singl 'Rijeka/Moj život je novi val' te originalnu verziju 'Narodne pjesme'. CD box-set također je dostupan na Dallasovom webshopu, u riječkom Dallas Music Shopu te svim ostalim bolje opremljenim glazbenim prodavaonicama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.