VIDEO  MARKO LOUIS Stavite slušalice, zatvorite oči i uplovite u slobodu

Marko Louis sloboda
Dragan Jereminov

'Sloboda', naslov novog singla i albuma Marka Louisa, seže duboko u dušu čovječanstva, stvarajući snažan glas pozitivnosti i ljubavi u ovim zahtjevnim vremenima. Album je nastavak njegovog jedinstvenog poimanja tradicionalnih i suvremenih zvučnih kulisa. Ovim albumom, Marko svoju staru i novu publiku poziva da slave glazbu u ovim izazovnim vremenima: "Ovaj album predstavlja slobodu koju, po mom mišljenu, ljudi već odavno nemaju. Kroz masovne medije koji bombardiraju sadržajima naše živote, ljudima se nudi iluzija slobode. Glazba je jedan od rijetkih preostalih formata koja i dalje ima slobodu izražavanja, kako kroz izvođenje, tako i slušanjem", kaže ovaj talentirani glazbenik.

Njegova glazba je uvijek bila jedinstvena mješavina hrabrosti i inteligencije s uvidom u stvaranje i tumačenje ritma, melodije i aranžmana. Marko je inspiriran drugim glazbenicima, ali istovremeno im uzvraća uslugu nadahnjujući ih: "Ovaj osjećaj slobode kroz glazbu za mene je najčistiji oblik emocija. To su trnci od glave do pete, stvoreni zvukovima koji prerastaju u pjesmu. Glazba šamanizma, koja se između ostalog koristi kao terapija i lijek, poslužila je kao glavna inspiracija za ovaj album - očaravajući ritam koji vas vodi u drugu dimenziju. Upravo takav osjećaj sam imao dok sam stvarao svoju slobodu: 'Sloboda'", kaže Marko. 

Inače je vrlo poznat po svojim energičnim i nezaboravnim nastupima uživo. Ta živa energija utkana je u glazbu njegovog novog albuma. Postavljajući paralelu između dosadašnjeg stvaralaštva i novog albuma, Marko otkriva: "Svaki album je priča za sebe i predstavlja jedan period mog života. Veliki utjecaj na stvaranje imaju i kolege i koautori mojih pjesama. Svaki tekst me inspirira u interpretaciji kao što njih inspiriraju moji aranžmani, ritam ili melodija".

Sadržaj se učitava...

Sumirajući svoj stav prema slobodi, Marko poziva slušatelje: "Moj cilj s albumom je da možete staviti slušalice, nasloniti se, zatvoriti oči i pridružiti mi se na sceni. Ovo je sloboda koju želim podjeliti s vama". Dakle, zavalite se i uživajte u slobodi Markovih kreacija, navedeno je u priopćenju iz Dallas recordsa.

Na albumu je surađivao s umjetnicima kao što su Lena Kovačević, Đorđe Miljenović Sky Wikluh, sarajevskim producentom Makom Kulenovićem Makhi Beatz i mnogim glazbenicima iz cijele regije. "Moja supruga Maša je gostovala na jednoj numeri koja je posebna. Pjesma 'From Belgrade to Istanbul', osim što traje više od 12 minuta, također je i jedno pravo putovanje. Pjesmu smo kreirali moj prijatelj trubač Vladimir Jovanović, moj kum Nikola Jezdić Pindo i ja. Maša je svojom nježnošću stvorila intermezzo u tom putovanju i zasladila ga svojim glasom", otkriva glazbenik.

Pored obrade poznate pjesme 'Vranjanka', u suradnji sa sarajevskim producentom i članom benda 'Helem Nejse' Tihomirom Radićem Toshijem, Marko Louis je obradio i pjesmu svoga oca 'Neverno plavo oko' iz epohe s 'Južnim vetrom'. "Posebno sam ponosan na ove dvije skladbe i jedva čekam svirati ih uživo!", rekao je Marko.