LJUBITELJI GLAZBE Ultimativna antologija rock punk i novovalne scene ponovno na tržištu

Denis i Denis

Ultimativna antologija riječke rock punk i novovalne scene 'Riječki novi val' u formatu trostrukog CD boxa opet se nalazi u prodaji, ovog puta u obnovljenome i proširenom izdanju. Antologija sadrži 70 odabranih snimaka najistaknutijih 35 izvođača riječke rock-scene u to doba. Snimke su zabilježene između 1977. i 1989. godine, što odgovara trajanju ekstenzivnih novovalnih strujanja u Rijeci.

Na antologiji se nalaze skladbe bendova koji su obilježili period i scenu, a među kojima su Paraf, Termiti, Mrtvi kanal, Laufer, Grad, Denis & Denis, Xenia, Cacadou Look, Fit, Ogledala, Kaos, Istočni izlaz, Grč, VIA Viktor Kunst, Let 3 i i drugi, navodi se iz Dallas recordsa. 

Osim izvanvremenskih uspješnica (Paraf: 'Narodna pjesma', Termiti: 'Vjeran pas', Denis & Denis: 'Program tvog kompjutera', Laufer: 'Moja voda', Cacadou Look: 'Sama', Xenia: 'Troje', Grad: 'Ima li nešto', Fit: 'Mačka', Grč: 'Noćas se Beograd pali', Ri-Val: 'Učinimo nešto'…) antologija sadrži raritetne studijske, demo i live-zapise riječkih izvođača. 

Tako se samo na ovom izdanju nalazi pjesma Laufera 'Ljubav je bol', posljednja pjesma Denis & Denis dok je Marina Perazić bila u postavi 'Braća Grimm i Andersen' te rijetka snimka kultnog riječkog benda Istočni izlaz 'Plava koverta' koju je otpjevao frontman Parafa Valter Kocijančić.

Nakon 13 godina i rasprodane inicijalne naklade, 'Riječki novi val' stiže s novim grafičkim oblikovanjem, novim fotografijama i u novom pakiranju: zatvorenome kartonskom boxu. Autori bilješki bili su urednici i novinari magazina 'Val' koji je prvi sustavno pisao o punku u Jugoslaviji i bio medijska platforma riječke rock-scene: Aldo Milohnić, Edi Jurković, Ivan Molek, Goran Ušljebrka, Velid Đekić, Goran Lisica Fox i Bojan Mušćet.

Fotografije Damira Krizmanića Krize, Nikice Petkovića, Valtera Peculića, Darka Bjelobabe, Srđana Vrančića Vrane i drugih Valovih fotografa nadgradile su ovo izdanje transformiravši ga u jedinstveni dokument prijeratne Rijeke.

Rijeka ima atribut rock-grada upravo zbog snažnoga djelovanja naraštaja glazbenika od šezdesetih godina. No, punk je najzaslužniji za dobivanje takvoga atributa s obzirom na demokratičnost jer je omogućio da se glazbene ideje prezentiraju baš na svakome koraku.

Riječku scenu toga vremena nije činila samo glazba iako je ona bila pokretač, već je to jednostavno bio stil života, od glazbenika u prvom redu preko likovnjaka, dizajnera, pa sve do fotografa i snimatelja. 'Riječki novi val' zvučna je aureola toga razdoblja, zaključuje se u priopćenju iz Dallas recordsa.