Kako su stihovi iz seoske 'kafane' postali vječni: evo što se krije iza teksta najpopularnije pjesme Bijelog dugmeta

Bijelo Dugme

...antologijski su stihovi zasigurno najpoznatije pjesme Bijelog dugmeta. Pisana je davne '75. godine, ali nije izgubila na popularnosti, kao ni na aktualnosti; pjevaju je i danas tinejdžeri kao nekad, posebno oni koji tek 'otkrivaju' glazbenu scenu bivše Jugoslavije.
Nije ni čudo; za ove prostore Bijelo dugme bio je nevjerojatno popularan bend, a lansirala ih je upravo gore spomenuta pjesma. Kada je izašao album 'Kad bi bio bijelo dugme' nastala je masovna histerija, a dobar dio svoje popularnosti članovi benda mogu zahvaliti provokativnim stihovima.

Iako su mnogi vjerojatno bili uvjereni kako iza teksta popularne pjesme stoji pompozni Bregović, srpski Kurir donosi priču koja će vas uvjeriti u suprotno. Pjesma uopće nije o vođi benda, već o jednom drugom osebujnom članu, Željku Bebeku.
Bebek i danas žari i pali, ima svoj stil, a imao ga je i tada. Pjesma 'Šta bi dao da si na mom mjestu' nastala je kao posveta njemu, jedan stih pogotovo. Stihove je napisao pokojni pjesnik Duško Trifunović, a jednom prilikom objasnio je i zašto.
"Tu je drugi stih vrlo važan "Da te mrze, a da ti se dive". Jednom smo sjedili u kavani 'Park' kad sam ugledao Željka Bebeka kako prolazi. Željko je sjajan umjetnik, ali je 'štos' u tome što je bio mršav, imao je tanke nožice, a glava mu ogromna, zato što mu je frizura u to doba bila natapirana. I ja znam da ga ne vole, govore "Ma što se pravi važan". Ali, kad je ušao u kavanu, odjednom su se svi ozarili i tad sam shvatio - njega mrze, ali mu se dive. Otišao sam kući i to napisao..."

Zanimljivo je i da su sve pjesme s albuma nastale u selu Borike, a da su kasnije tek snimane u Londonu. Autor svih pjesama je uglavnom Bregović, uz izuzetak Trifunovićeve inspiracije karizmatičnim Bebekom.

slobodna dalmacija