JELENA SKOKO Svaki čovjek u jednom trenutku svoga života se među mnogo prijatelja osjeća sam

Jelena Skoko
Screenshot

Jelena Skoko iz Širokog Brijega ljubav prema glazbi gaji posljednjih deset godina. Premijerno je predstavila pjesmu “Izliječi me” u nedjelju 29. ožujka na svom Youtube kanalu. Tekst i glazbu ove duhovne pjesme napisala je Jelena, a aranžman potpisuju Jelena i Darko Popović.

Više o ovoj duhovnoj pjesmi, reakcijama publike i svom radu donosimo u razgovoru s 24-ogodišnjom Jelenom Skoko.

Sadržaj se učitava...

Možete li reći nešto više o sebi, koliko se dugo bavite glazbom i koja je uloga duhovne glazbe u vašem životu?

Prije nego kažem više o glazbi, spomenula bih da sam po struci profesorica hrvatskoga jezika i književnosti te filozofije. Kad je u pitanju struka, usmjerena sam na lekturu i korekturu knjiga, članaka i časopisa za klijente. Osim toga, odbojkaška sam sutkinja već nekoliko godina. Ipak, najveću ljubav gajim prema glazbi, kojom se bavim već 10 godina. Počela sam s pjevanjem u framskom zboru, a danas sam imam svoju školu gitare i dva velika projekta na kojima radim – album duhovne glazbe i album “Književnost kroz glazbu”. Od svega nabrojanog, najveće ispunjenje i mir onalazim pjevajući i skladajući duhovnu glazbu. Bog je preko nje silno djelovao u mome životu, vratio me k sebi, pa je najbolji način da mu se za to zahvalim bio da se posvetim pjevanju i skladanju izričito duhovne glazbe.

Premijera spota za pjesmu „Izliječi me“ bila je u nedjelju, 29. ožujka. Kakve su reakcije?

Od nedjelje moj mobilni telefon ne prestaje zvoniti. Svakodnevno primam desetke poruka s dojmovima, kako od mojih poznanika, tako i od nepoznatih ljudi. U prilog tome govore i pregledi na Youtubeu, te činjenica da mi je ovo već peti intervju. Presretna sam što je u ovome vremenu pjesma tako dotaknula ljude, što ih je smirila, rasplakala, pomogla da preispitaju svoj odnos s Bogom. To je za nekoga tko sklada duhovnu glazbu doista najveća plaća.

Što možete reći o ovoj pjesmi i spotu, kako ste došli stihova, što vas je inspiriralo?

Samoća. Jednom riječju. Svaki čovjek u jednom trenutku svoga života prođe razdoblje kad se, među nebrojeno mnogo prijatelja, osjeća sam. To je razdoblje u kojem se događa šum u komunikaciji između čovjeka i Boga, jer se čovjek fokusira na sve što mu nedostaje. Želi to steći, pa radi, žuri, ne primjećuje nikoga i ništa oko sebe. Tako je bilo i sa mnom. U trenutku kad sam shvatila da ne zahvaljujem na svemu što imam, nego samo trčim za onim što nemam – sjela sam ispred Uskrsloga Isusa u Međugorju i napisala svoju molitvu – Izliječi me.

Po povratku iz Međugorja pjesmu sam poslala fra Marinu Karačiću, koji me ohrabrio da je snimim. Odmah sutra sam kontaktirala svoje suradnike i prijatelje glazbenike, koji su oduševljeno pristali da zajedno ovu pjesmu dovedemo do ljudi. Isprva nisam razmišljala o spotu. Ali, kad sam čula kako zvuči kostur pjesme, shvatila sam da mora imati i priču, da još snažnije dopre do ljudi. Tu priču vrhunski je donijela Azra Isić, koju sam angažirala zbog njezine vedrine duha, radosti koju nosi svugdje gdje prođe. To se danas rijetko viđa i zato je ona bila pravi izbor za ovaj spot. Sve nabrojano iza kamere je zabilježio Jozo Ivanković iz Foto Studija Đani.

Zanimljivo je kako su tri dana prije snimanja spota, sve vremenske prognoze su predviđale ogromne količine kiše. Mi smo odlučili moliti Radosna otajstva svaki dan do snimanja. I pogodite što? Oba dana snimanja spota sijalo je sunce. Evo, to je dovoljno jasan znak da je Bog blagoslovio ovu suradnju i mene što sam imala priliku surađivati s tim ljudima.

Tko je sve pokretač iza Facebook stranice Glazbena kutija?

Glazbena kutija je brand koji je svjetlo dana ugledao prije nekih mjesec dana. Naime, u opisu moga posla stoji i škola gitare, pjevanje na crkvenim vjenčanjima, duhovnim obnovama; pisanje tekstova, meditacija, obrade drugih duhovnih pjesama. Kako bi sve to moglo biti na jednome mjestu, osmišljen je projekt Glazbene kutije. Stranicu uređuje i vodi moja sestra Ljubica Soldo. Ona ima svoj tim i godine iskustva na tome polju. Moja je zadaća samo pjevati, svirati i pisati, a u tome najviše uživam. Stranica je još u povojima, ali vjerujem da će, uz Božju pomoć i našu marljivost, ona svakodnevno rasti i privlačiti zanimanje ljudi za duhovnu glazbu i duhovno štivo.